Jakou návratnost má solární ohřev vody?

Strašákem blížící se zimy jsou bezpochyby rostoucí ceny energií. Ať už odebíráte teplou vodu z tepláren či máte kotel, je zřejmé, že výdaje za ohřev vody vám provětrají peněženku. Jedním ze způsobů, jak ušetřit, je pořízení solárního ohřevu vodu. V následujících řádcích vám prozradíme, jaké náklady, ale také jakou návratnost můžete očekávat.

 

Energie ze slunce

Jedním z důvodů, proč jsou solární panely či kolektory stále populárnější, je jednoduše fakt, že až na počáteční výdaje je energie ze slunce prakticky zdarma. Zatímco před pár lety se pořízení solárních systémů vyplatilo zejména z hlediska dotací, dnes se vzhledem k rapidnímu růstu cen energií, jehož zpomalení je v nedohlednu, může vyplatit téměř každé rodině. 

 solarni ohrev

Jak funguje solární ohřev vody?

Nejprve se však pojďme podívat, na jakém principu vlastně solární ohřev vody funguje. Solární kolektory jsou velice jednoduchým zařízením. Laicky řečeno, součástí kolektoru je černá deska, která přebírá teplo ze slunce, a předává ho vodě v trubkách uvnitř. Celý cyklus je uzavřen tím, že voda v kolektorech ohřeje vodu pro běžné použití.

Za zmínku však stojí fakt, že kolektory jsou nejvýkonnější v létě. Abychom měli dostatek teplé vody i v zimních měsících, není na škodu kolektory doplnit také elektrickým bojlerem, který budeme pohánět energií z fotovoltaických solárních panelů. Ty jsou výkonné bez ohledu na roční období.

 

Na velikosti záleží aneb zvolte vhodný počet panelů i zásobníků

Druhým faktorem při pořízení solárně-termického systému je pak velikost a počet kolektorů a zásobníků. Výběr se bude odvíjet od velikosti vaší rodiny. Obecně platí, že na osobu si vystačíme se solárním kolektorem o rozměrech 1 až 1,5 m2. Co se týká zásobníku, ideální je 80 až 100 litrů na jednoho člena domácnosti. 

Asi tak není třeba dodávat, že je nutné zvážit také dostupný prostor pro umístění zásobníku. 

 solarni panel 2

Kolik stojí pořízení solárního ohřevu vody?

Cena solárního systému na ohřev vody souvisí především s kvalitou zvoleného produktu. Sehnat můžeme opravdu levné modely, kdy nás metr čtvereční vyjde přibližně na 6 000 Kč. Pokud však chcete, aby vám systém na ohřev vody pár (desítek) let vydržel bez zbytečných poruch a nákladných oprav, je vhodná investice do kvality. Kvalitnější systémy zakoupíme v cenové hladině kolem 20 000 Kč za metr čtvereční. 

TIP: Pokud se rozhodnete řešit financování úvěrem, tak určitě si srovnejte jednotlivé možné dodavatele a podívejte se na srovnání půjček.

 

Jaká je návratnost?

Tím se dostáváme ke slíbené návratnosti. Jsou to poměrně jednoduché počty – solární panel o rozměru m2 vyrobí přibližně 350 kWh za rok. To při současných cenách elektřiny (průměrně 9 Kč za 1 kWh) odpovídá cca 3000 Kč ročně. V případě 1 m2 kolektoru, do kterého jsme investovali 20 000 Kč, je tak návratnost 7 let – a vzhledem k tomu, že ceny nadále rostou, možná i mnohem méně. 

Pokud vás tématika solárních panelů zajíma, tak zajímavý článek o stejné problematice napsali v redakci webu Recenzer.cz.