Jak si zařídit koupelnu tak, abyste se v ní cítili příjemně?

Koupelna je místem v domácnosti, kterému se při zařizování věnuje obvykle méně pozornosti. Což je škoda, protože její potenciál je velký. Předělávka koupelny může být časově i finančně náročná úloha. Základem je však vyznat se v nabídce a vědět, co je pro vás to nejlepší. Jak si zařídit koupelnu vašich snů, do které se budete rádi vracet? 

 

Ať už rekonstruujete, stavíte nebo plánujete redesign, s našimi tipy a inspirací zútulnění domácnosti zvládnete levou zadní. Bez ohledu na to, jak malá nebo neforemně tvarovaná je vaše koupelna, vždy můžete podniknout kroky, které zajistí, aby byl pobyt v koupelně příjemný. 

Vyčistěte si koupelnu 

Začnete svou cestu organizace koupelny tím, že v ní nejprve uklidíte. Vyčištění koupelny nemusí být náročná úloha, pokud si ji rozdělíte do menších částí. Nejprve si projděte všechna skladovací místa, kde máte koupelnové potřeby - včetně makeupu, vlasových přípravků, přípravků na péči o pleť, pleťových vod, kapesníků, toaletního papíru, potřeb první pomoci a čistících prostředků. Všechno dejte do volného prostoru. 

 

Dále rozdělte produkty do 3 kategorií: ponechat, darovat a vyhodit. Všechny dary zabalte a ostatní položky ihned vyhoďte nebo recyklujte, aby vám nepřekážely. Potom seřaďte produkty, které si necháte do podkategorií podle jejich typu a místa, kde je plánujete uložit. 

 

Když máte všechno připravené a vyčištěné, je vhodný čas na důkladný úklid koupelny. Před uložením předmětů zpět do skříněk a šuplíků odstraňte všechnu špínu a nečistoty. 

jak si zaridit koupelnu 7

Uspořádání koupelny 

Jedním z nejlepších způsobů, jak vylepšit vaší koupelnu, je zvýšit množství úložného prostoru a dostupnost vašich produktů. Po vyčištění koupelny si všimněte, zda potřebujete nějaké praktické organizéry nebo úložné boxy na věci. Takové organizéry jsou skvělým způsobem, jak uspořádat i malou koupelnu s omezeným úložným prostorem. 

 

Pokud máte v zásuvkách schovaných mnoho malých předmětů, jako je makeup nebo gumičky do vlasů, možná by se vám hodili také malé košíky, abyste mezi malými věcmi udržovali pořádek. Ujistěte se, že si pořizujete organizéry, které vyhovují vašemu prostoru a vašim věcem. To je klíč k tomu, aby se koupelna stala funkčnější. 

 

Tipy na uspořádání

  • Pořiďte si boxy a organizéry, do kterých vložíte menší i větší věci 
  • Poličky a regály využívejte hlavně na uložení ručníků a osušek, dále také na kosmetiku, rostliny a úložné boxy
  • Přidejte na zadní stranu dveří háčky, abyste získali více místa na zavěšení 
  • Ať už na špinavé prádlo nebo osušky, pořiďte také koše na prádlo, které vám zaručí, že se oblečení nebude nikde povalovat a koupelna tak bude působit čistě a uklizeně 
  • Praktické organizéry položte na police, kde je využijete například na kosmetické štětce, zubní kartáčky, nebo je vložte do šuplíků
  • Na stylové stojany si můžete pověsit řetízky, náušnice a další doplňky 
  • Na nejvyužívanější věci jako jsou kartáče na vlasy, hřebeny a krémy můžete využít přehledné boxy, které vám ulehčí každodenní fungování

 

Uklízení a odkládání věcí bude mnohem jednodušší, pokud každý předmět bude mít své místo. 

Využijte prostor na stěně 

Prostor pod umyvadlem není jediným místem, kde můžete vytvořit úložný prostor. Koupelny mají často nevyužitý prostor na stěnách, které jsou ideálním místem pro vestavěnou skříňku. Spojte ji se zrcadlem nebo úložnými skříňkami, abyste maximalizovali využití prostoru. 

Investujte do koupelnového nábytku 

Pokud jste rozhodnutí dát své koupelně kompletní proměnu, pořiďte vhodný koupelnový nábytek, který bude ideální pro váš prostor a dodá vaší koupelně nezaměnitelné vizuální kouzlo a designovou přitažlivost. 

jak si zaridit koupelnu 6

Co je třeba zvážit při výběru koupelnového nábytku? 

Velikost a orientace nábytku 

Předtím, než se začnete zaobírat různými typy koupelnového nábytku, musíte si udělat představu o prostoru, s kterým můžete pracovat. Přesné změření délky, šířky a výšky vaší koupelny bude nevyhnutelné. 

 

Velké kusy budou vypadat stylově a poskytnou vám více úložného prostoru, ale myslete na to, abyste v koupelně měli dostatek místa pro pohyb a všechny úložné prostory byly přístupné. 

 

Mít menší koupelnu neznamená, že vám v koupelně bude chybět nábytek. Možnosti šetřící prostor, jako jsou nástěnné úložné skříňky, vám poskytnou potřebné úložiště i v těch nejmenších prostorech. 

Tvar a barva nábytku 

Koupelnový nábytek je dostupný v mnoha tvarech, od čtvercových, zakřivených, rohových umyvadel, koupelnových souprav v tvaru L a mnoho dalších. Koupelnový nábytek se dodává v jednoduchých barvách jako je bílá, černá nebo sivá, ale má i různé nápadné barevné varianty. 

Styl nábytku 

Můžete si vybrat z mnoha stylů koupelnového nábytku, od tradičního, přes moderní až po současný styl. 

Materiál nábytku 

Při výběru koupelnového nábytku můžete vybírat z různých druhů materiálů. V současné době se těší velké oblibě materiál známý pod označením MDF. Jde o dřevovláknitou desku, která je díky své kompaktní struktuře vysoce odolná vůči vodě a vlhkosti. MDF desky bývají vybavené silnou vrstvou laminátu, mohou být potáhnuté speciální fólií nebo nalakované. 

Úprava oken 

Úprava koupelnových oken je podle našeho názoru dalším aspektem koupelnového designu. Okna mají schopnost rychle oživit jinak nevýrazńé schéma koupelny. Závěsy a žaluzie nabízí pocit soukromí, fungují jako vhodná stínící technika v interiéru a izolují. 

 

Pro jasnější a vzdušnější pocit zvolte průsvitné závěsy, které lehce zakryjí okno bez toho, abyste museli volit těžké a tmavé závěsy. A pokud chcete ovládat teplotu v koupelně, rolety vám mohou pomoci ušetřit energii a snížit účty. Důvodem je jejich skládaný design, který vytváří izolační bariéru. 

jak si zaridit koupelnu 2

Barvy 

Zatímco výzdoba koupelny v bílé a černé barvě představuje super jednoduchý nápad na vyzdobení koupelny a maximalizaci prostoru, existuje množství dalších odstínů. Předtím, než vezmete do ruky váleček, je dobré zvážit, jak může barva ovlivnit vaši náladu a vnímání prostoru. 

 

Zelená barva může dodat zenový nádech, jemně růžové odstíny vyzařují romantické vibrace. Béžová je mimořádně všestranná barva, ačkoli nemusí být první barvou, která vás pro výmalbu napadne, dokáže prostoru dodat dojem luxusu. Modrá je skvělým akcentem, který rozzáří neutrální paletu a vytvoří řecký vzhled. 

 

Bát se nemusíte ani tmavých a sytých barev, jako je oranžová. Tyto odstíny přináší intimitu a zároveń mohou pomoci ukázat vaši osobnost a vkus. 

 

Výběr barev je důležitý, protože zbytek vaší koupelny budete chtít sladit k barvě, takže výběrem výmalby vždy začnite a mějte na paměti barevné tóny, do kterých chcete celou koupelnu naladit.

Osvětlení 

Pro tu správnou atmosféru v koupelně je důležité i osvětlení, které ve vaší koupelně vytvoří prostor pro radost. Osvětlení je nevyhnutelné a může změnit celkovou atmosféru. Doporučujeme přidat stropní svítidla, abyste vytvořili styl a zároveň zachovali podlahovou plochu volnou. 

 

Je rozumné vybrat si LED svítidla, protože jsou energeticky nejefektivnější. Pokud nákup nových světel výrazně překročí váš rozpočet, zvažte místo toho přelakování těch existujících. Ve skutečnosti je můžete velmi jednoduše natřít pomocí barev odolných vůči rzi. 

jak si zaridit koupelnu

Bezpečnost v koupelně

Pokud máte v domácnosti děti nebo starší lidi, ujistěte se, že váš prostor je dostatečně bezpečný. Mít vanové tyče, které poskytnou dodatečnou podporu je vždy dobrý nápad. 

 

Pokud plánujete úplnou proměnu koupelny zvažte také její protiskluzové vlastnosti. Použití protiskluzových podložek a koberců je vhodné řešení. 

 

A samozřejmě myslete také na zásuvky s léky a čistícími prostředky, které by měly být umístěny ve výšce, která není pro děti lehce dostupná. 

 

Důležité je také zajistit, aby byl v koupelně dostatek manévrovácího prostoru, který se hodí obzvláště při koupání miminek.

Výběr podlahy do koupelny

Podlaha vaší koupelny je oblast s vysokým provozem a při rozhodování o povrchové úpravě si zaslouží náležitou péči. Imitace podlah, jako jsou laminátové podlahy nebo luxusní vinylové dlaždice, jsou vhodnou volbou pro ty, kteří zařizují koupelnu s nízkonákladovým rozpočtem. 

 

Nejnovější návrhy a povrchové úpravy vypadají úžasně a snadno se instalují. Podlaha z pravého dřeva je trvanlivá a při dobré péči může vydržet roky. Nezapomínejte ji správně ošetřit a obrousit. Jako vždy můžete přidat koupelnové předložky nebo koberec. 

Obkladačky 

Celkový dojem z vaší koupelny mohou úplně změnit i dlaždice na stěnách. Změna barvy a vzoru těchto dlaždic může dát vaší koupelně úplně jiný a svěží nádech. 

 

Pokud je vaše koupelna částečně vydlážděná, proč neuvažovat o obkladu celé místnosti? A pokud jsou vaše současné dlaždice hladké a obyčejné, proč to nezměnit a nevyměnit je za vzorované nebo speciálně tvarované dlaždice? 

jak si zaridit koupelnu 4

Přidejte trochu mramoru 

Přidání mramoru do vaší koupelny je jedním z nejjednodušších způsobů, jak posunout koupelnu na jinou úroveň. Ve spojení s elegancí a sofistikovaností můžete mramor implementovat různými způsoby, od umyvadel přes sprchy až po podlahy a nádoby, které úhledně sedí na umyvadle. Nemějte však pocit, že musíte utrácet za skutečný mramor - existuje i mnoho jednoduchých možností, které můžete aplikovat i s nízkým rozpočtem. 

 

Vsaďte na zelenou 

Rozhodněte se pro zelenou koupelnu. Základem je používání přírodních materiálů. Do eko koupelny upřednostněte dřevo, ratan, bambus, sklo a různé přírodní textilie. 

 

Podobně můžete přemýšlet také o používání hygienických a čistících prostředků. Přírodní prací prostředky, mýdla, šampony a kondicionéry se stali v poslední době velmi oblíbenými, což výrazně přispělo k jejich dostupnosti. 

 

Toalety, umyvadla a vany s nízkým průtokem pomohou snížit spotřebu vody a ušetří i vaše peníze. Ve vaší koupelně můžete také využít upcyklované materiály, které můžete koupit i online na Etsy nebo eBay. Pokud jste kreativní, můžete si něco vyrobit i sami. 

Vyzkoušejte minimalistickou estetiku 

Minimalistická estetika najde vždy způsob, jak dodat místnosti sofistikovanou atmosféru, napříč tomu se velmi spoléhá na to, aby se věci co nejvíce spojovaly. Pokud se snažíte pracovat na úplně novém tématu, pohrajte si s neutrální barevnou paletou, kovovými povrchy a udržujte svůj pult bez náhodně položených předmětů a zbytečných dekorací. Možná budete překvapení, kolik peněz můžete ušetřit, pokud budete věci dělat jednoduše. 

Doplňky a příslušenství do koupelny 

Jste připraveni udělat poslední úpravy vaší koupelny? Přidejte několik akcentů, abyste dokončili vlastní design koupelny. Jedno z nejzábavnějších rozhodnutí, pokud jde o to, jak vyzdobit vaši koupelnu, jsou doplňky a dekorace do koupelny.

 

Množství a styl doplňků, které si vyberete o vás mnoho prozradí, proto nakupujte věci s ohledem na vaše potřeby. Mějte však na paměti, že nepořádek není cool a všeobecně platí, že méně je více. 

Rostliny 

Jednoduchý způsob, jak dát prostoru život, je přidat trochu zeleně. Přidejte si na police, zavěste na stěnu nebo s nimi vyplňte roh místnosti. Pokud je vaše koupelna málo osvětlená nebo nemá žádné přirozené světlo, vždy můžete sáhnout po umělých. 

 

Tip: Perfektní volbou rostliny do koupelny jsou orchideje. Jejich vzhled výborně zapadá k relaxační koupeli. Není náhoda, že se staly symbolem pro relaxaci, masáže a wellness. A navíc, orchideje milují vlhko, takže se jim ve vaší zapařené koupelně bude skvěle dařit. Prohlédněte si tipy, jak s pomocí květin zútulnit interiér.

Zrcadla 

Investice do velkých zrcadel vždy funguje. Hodí se na otevření stísněného prostoru. Pokud máte pocit, že vaše koupelna nemá dostatek světla, přidání zrcadla rozjasní prostor a udělá ho útulnějším. 

 

Můžete dokonce zvážit instalaci osvětleného zrcadla pro lepší esteticku a osvětlení. Pokud potřebujete více úložného prostoru, zrcadlové skříňky jsou zaručeně víceúčelovým řešením. 

 

Tip: Podívejte se na komplexní návod, jak vybrat vhodné zrcadlo kamkoliv do domácnosti.

Základní příslušenství do vany a sprchy 

Výrobky do koupele na okraji vany nebo parapetu vedle sprchy vypadají neuklizeně. Pokud chcete uspořádat koupelnu, investujte do doplňků, díky kterým bude koupání pohodlným zážitkem. Nainstalujte skříňku nebo nástěnnou polici blízko sprchového boxu nebo si kupte stojan na vanu, abyste měli mýdla a šampony okamžitě přístupné, když se namočíte. 

Umění 

Neomezujte zajímavá umělecká díla pouze na obývací pokoj a chodbu. Výstava zarámovaných obrazů může přeměnit i vaši koupelnu na příjemné útočiště. Umístěním umění na stěny bude vaše koupelna působit osobněji. Dejte však pozor na vlhkost. 

Osušky a koberce 

Nic nevypadá luxusněji než pěkná souprava osušek a koupelnových koberců a předložek. Pokud vyměníte staré koupelnové předložky za nové, měkké a pohodlné, vaše koupelna získá nový nádech. 

 

Ať už se chystáte na relaxační koupel s bublinkami nebo si užíváte rutinní péči o pleť, nezapomeňte si pořídit do koupelny také huňatý pohodlný župan, který můžete barevně také sladit se sadou ručníků, osušek a koberečků.

 

Zaměňte běžnou koupelnovou předložku, kterou používá každý a pozdvihněte svou koupelnu stylovým kobercem. Koberce jsou novým trendem, který designéři milují při zdobení koupelny. Mohou lehce zahřát vaše nohy po koupeli a přidat barvu do barevně neutrálních koupelen.

Žebřík 

Pokud se ptáte, jaké místo by bylo nejlepší pro vaše ručníky, co takhle vyzkoušet rustikální žebřík ze dřeva? Tento multifunkční dekorativní prvek vytvoří ve vaší koupelně rustikální vzhled. Je to skvělá možnost, jak uspořádat prostor a poskytuje místo na zavěšení ručníků. Pokud jste však konzervativnější typ určitě nic nezkazíte klasickým koupelnovým radiátorem.

jak si zaridit koupelnu 3

Luxusní vybavení 

Pokud chcete, aby se vaše vysněná koupelna stala vaším útočištěm a oázou relaxu, pořiďte i luxusní funkční vybavení. Pokud máte dostatečný rozpočet zvažte například podlahové topení, televizi, ozvučení nebo chladící box na nápoje a další. 

Další doplňky, které udělají váš prostor v koupelně osobnějším: 

  • Dávkovače mýdla
  • Věšáky na ručníky
  • Nástěnné svícny
  • Odpadkový koš
  • Svíčky nebo difuzéry pro svěží vůni 
  • Tyče na ručníky 
  • Držák na toaletní papír
  • Držák na zubní kartáčky 
  • Kamínky či mušle z moře a jiné přírodní dekorace

Jak si zařídit trendovou koupelnu v různých stylech? 

Pokud přemýšlíte o tom, jaký styl koupelny si zvolit, na co se soustředit a jaké doplňky do koupelny pořídit, tu je přehled stylů pro koupelny, které jsou aktuálně trendy. Bez ohledu na to, zda vás čeká rekonstrukce, stavíte novou koupelnu nebo jen plánujete oživit původní koupelnu, berte vždy do úvahy celkový styl bydlení a váš osobní vkus. 

 

Moderní koupelny 

Moderní koupelny se vyznačují hlavně použitím současných materiálů, vyzařují jednoduchost a charakterizuje je dnešní moderní styl, v kterém by rozhodně neměli chybět: 

 

  • Neutrální interiérové barvy (bílá, hnědá, béžová, šedá, tmavě modrá…) 
  • Přírodní materiály (dřevo, eko kůže, kámen, ratan, len..)
  • Jednoduché a praktické koupelnové doplňky

 

Boho koupelny

Pokud se vám zdá moderní styl příliš fádní a chcete více experimentovat, koupelny v boho stylu jsou různorodé, osobité a možná právě to, co hledáte. Zařízení může být netradiční, originální i staromódní. Základ představují: 

 

  • Neutrální a zemité barvy 
  • Přírodní materiály (dřevo, ratan, len, bavlna..)
  • Výrazné doplňky a zařízení jako jsou suvenýry z cest, svíčky, bylinky, výrazná zrcadla nebo zajímavé obrazy či boho polštářky

 

Severské koupelny

Dalším přetrvávajícím trendem jsou koupelny skandinávského stylu, pro které je typická jednoduchost, přirozenost a elegance. Chybět by vám nemělo: 

 

  • Bílý obklad doplněný s mixem světlého dřeva a přírodních textilií 
  • Žádné zbytečnosti, drobnosti by měli být uložené ve skříňkách nebo šuplících 
  • Všudepřítomná světýlka a zeleň 
  • Éterické oleje a svíčky pro vytvoření té správné útulné atmosféry ve stylu hygge
  • Stylové ručníky, osušky, předložky a menší koberečky

 

Tip: Skandinávský styl klade důraz také na čistotu. Když necháte sadu ručníku vystavenou na očích, měly by být všechny osušky opravdu čisté a voňavé. Znáte jednoduchý návod, jak prát osušky, utěrky, povlečení a další textilie

 

Dřevěné koupelny

Ano, i dřevo je v koupelně možné. Při vhodné úpravě, správném používání a pravidelné údržbě vám vydrží opravdu dlouho. Stačí ten správný výběr a jeho úprava a koupelna snů je na světě. 

Dřevěná koupelna může mít různý nádech. Může působit tradičně, rustikálně, ale i moderně a svěže. Záleží jen na tom, co preferujete. Přirozený vzhled dřeva podpoříte volbou mátově zelené a bílé barvy, hodí se ale i neutrální barvy. 

 

Vintage koupelny 

Vintage styl, tedy spojení romantiky a atmosféry starých časů můžete využít i v koupelně. Tohoto vzhledu dosáhnete: 

 

  • Propracovaným nábytkem, jako jsou umělecké kousky, masivnější skříňky 
  • Moderními doplňky v podobě skleněných váz, svítidel, barevných koberečků, zajímavých dávkovačů mýdla 
  • Zlatými zrcadly, obrazy, mosaznými držáky na ručníky a pro víc extravagance i elegantními tvary starosvětské volně stojící vany na nožičkách

 

Venkovské koupelny

Venkovská koupelna bude pro vás skvělá volba pokud se vám líbí design spojující přírodu s nádechem romantiky. Venkovský styl může mít mnoho tváří jako klasický, moderní nebo venkovsko-industriální styl nebo venkovský styl z různých částí Evropy (Francie, Anglie, Středomoří…) 

 

Koupelna ve venkovském stylu se neobejde bez přírodních materiálů jako je dřevo, kámen, beton, ratan. Luxusně bude působit mramor, kovové prvky i masivní dřevo. Pro venkovskou koupelnu jsou typické jasné a světlé barvy, odstíny bílé, šedé a béžové odstíny. 

 

Chybět by vám neměly detaily, které dodávají romantickou atmosféru plnou pohodlí. Osvětlení koupelny by mělo být jemné, náladové. Dlažbu můžete zvolit z kamene, mramoru, ale také podlahy z různých imitacích dřeva. 

 

Luxusní koupelny 

Luxusní koupelna nemusí být symbolem drahé a přepychové místnosti a i obyčejné zařízení koupelny může působit honosně, pokud zvolíte ty správné elementy, materiály a interiérové barvy a doplňky. 

 

Luxus evokují hlavně kovy, mosaz, měď a zlato. Dlažba v koupelně by měla souviset s celkovým stylem, na zem můžete použít dřevo, dlaždice, perleťové obklady nebo břidlicové podlahy. O dojem velkoleposti se postará volně stojící vana a z ní ohromující výhled ven oknem nebo vana s vířivkou. 

 

A jaké doplňky se postarají o jedinečnost luxusní koupelny? 

  • Originální lavice
  • Vintage koberce
  • Moderní umění
  • Živé květy
  • Stropní lustry
  • Umyvadlo z mramoru 

Závěr

Abyste do své koupelny vnesli život, nemusíte ji převrátit okamžitě naruby. I pár rozpočtových výdajů může dát vaší koupelně rázem nový vzhled. Jednoduché tipy a nápady na zútulnění koupelny jsou spolehlivým způsobem, jak pomoci změnit vizuální stránku vaší koupelny a zároveň ušetřit vaši peněženku. Výzdoba koupelny s nízkým rozpočtem je teď uskutečnitelnější víc než kdy dřív.