Plíseň v koupelně nebo ve vířivce: jak se jí vyhnout a odstranit ji?

Trápí vás plíseň v koupelně nebo ve vířivce? Nejste sami. Plíseň je častým problémem, s kterým se potýká mnoho lidí a je třeba s ní bojovat. Nejen, že plíseň působí esteticky nevzhledně, ale také může mít negativní vliv na lidské zdraví.

 

jak_se_zbavit_plisne_v_koupelne

 

Jak plísním v koupelně a vířivce předcházet, případně ji úspěšně odstranit tak, aby v domácnosti bylo udržováno zdravé prostředí? Podívejte se společně s námi na tipy, jak se starat o tyto vlhké prostory tak, aby plíseň měla co nejmenší šanci.

Plíseň

Plíseň je houbový organismus, který se vyskytuje především tam, kde je vlhko. Pokud se plíseň začne tvořit, může ovlivnit prostředí a způsobit celou řadu zdravotních problémů. Plíseň v koupelně je problém hned z několika důvodů:

 

  1. Plíseň vytváří neestetické skvrny na stěnách, může narušit vzhled vaší koupelny

  2. Plíseň má negativní vliv na zdraví – vdechnutí plísní může způsobovat alergické reakce, astma nebo podráždění dýchacích cest.

  3. Plíseň je často indikátorem nadměrné vlhkosti a nedostatečné ventilace v koupelně, což může vést k dalším problémům, jako je poškození stavebního materiálu nebo zápach.

 

V koupelnách se můžete setkat s celou řadou různých plísní, například:

 

  • Cladosporium: silně zapáchající zelená kolečka plísní, která mohou způsobovat alergické reakce, kožní vyrážky nebo ekzémy

  • Aspergillus: připomínají nitky černé, hnědé nebo žluté barvy. Pokud je jich ve vaší koupelně hodně, mohou vyvolat alergické reakce nebo infekce

  • Černá plíseň: velmi častý druh plísně, s kterým se můžete setkat nejen v koupelnách, ale velmi často také ve vířivkách. Černá plíseň může být způsobena celou řadou plísní

  • Štětičkovec: modrošedý povlak, jedná se asi o nejrozšířenější druh plísní, který se šíří velmi rychle.

Prevence vzniku plísní

Pokud chcete ve vaší koupelně nebo vířivce udržet zdravé prostředí a preventivně působit proti vzniku plísní, budete se muset zaměřit na řádnou údržbu. Jak na to?

 

  • Zajistěte dobré odvětrávání v koupelně. Ideální je větrat co nejčastěji, hlavně během a po sprchování nebo používání vany. Kromě větrání okny můžete využít také větrací ventily nebo klimatizaci. Už jen tento drobný krok vám může pomoci v minimalizaci hromadění vlhkosti.

 

  • Pořiďte si do své koupelny květiny, které vám mohou pomoci v boji proti plísním. Existují druhy, které pomáhají čistit vzduch a snižovat vlhkost v interiéru. Jde o květiny, jako hadí jazyk, fikus benjaminský nebo aloe vera.

 

  • Ke snížení vlhkosti v koupelně můžete využít také odsávače páry. Po každém použití koupelny můžete vysušit vlhké povrchy, jako jsou stěny a podlaha.

 

  • Zkontrolujte, zda potrubí v koupelně funguje jak má a všude dobře těsní. Pokud narazíte na netěsnosti, snažte se je co nejdříve opravit.

 

 

  • Kontrolujte vlhkost použitím vlhkoměru. Ideálně by se vlhkost měla v koupelně pohybovat pod 60 %, aby bylo riziko vzniku plísní co nejnižší.

 

co_delat_s_plisni_v_koupelne

 

Pro prevenci vzniku plísní ve vířivce platí velmi podobná pravidla, i když se najde pár specifických:

 

  • Pravidelně čistěte a udržujte vířivku podle pokynů výrobce. Pokud chcete mít doma vířivku a pravidelně se oddávat relaxu, musíte počítat také s vyměňováním a čištěním filtrů a udržováním správné úrovně dezinfekčních chemikálií.

 

  • Ujistěte se, že voda ve vířivce dobře cirkuluje. Nezapomínejte zapínat čerpadlo a filtraci, aby se minimalizovala stagnace vody a hromadění nečistot.

 

  • Organické materiály mohou podporovat růst plísní. Pokud chcete riziko vzniku plísní ve vířivce minimalizovat, před jejím použitím se vždy osprchujte. Pot, zbytky líčidel nebo nečistoty do vířivky zkrátka nepatří.

 

Tip: Chcete svou vířivku ochránit i proti přírodním nečistotám, jako je prach, listí nebo jiné částečky? Vyzkoušejte použití boční markýzy, která může snížit potřebu častého čištění.

 

  • Ujistěte se, že je vířivka dobře větraná. Zvlášť pokud máte vířivku v uzavřené místnosti, je dobrá ventilace klíčová.

 

Pokud budete dodržovat výše uvedená preventivní opatření, může to výrazně snížit riziko vzniku plísní v domácnosti. Je důležité také pravidelně kontrolovat a udržovat domácnost co nejvíce suchou, aby se předcházelo vzniku a šíření plísní.

Kde se vzala, tu se vzala – plíseň!

Plíseň v koupelně

Ptáte se, kde se zrovna ve vaší koupelně plíseň vzala? Důvodů může být hned několik, ale jsou spojeny především s nadměrnou vlhkostí a nedostatečnou ventilací. Sprchování, koupání nebo jiné používání vody – to jsou přesně ty činnosti, které způsobují zvyšování vlhkosti v místnosti. Pokud vlhkost není správně odváděna, začne se hromadit a vzniká ideální prostředí pro růst plísní.

 

cista_koupelna_bez_plisne

 

Důležitá je správná ventilace. Pokud koupelna není správně větraná, vzduch nemůže dostatečně cirkulovat a vlhkost zůstává na místě. Časem kondenzuje, hromadí se na stěnách, podlaze i jiných površích.

 

Dalším problémem může být špatně izolovaná koupelna, kde může docházet ke kondenzaci vlhkosti na oknech, stěnách nebo podlaze. I tento druh kondenzace může být ideálním prostředím pro vznik plísní. Podobně je tomu v případě netěsnosti vodovodního systému, kdy voda může, byť v malém množství, pronikat do stěn a způsobovat zvýšenou vlhkost.

 

Mohlo by vás zajímat: Vlhkost se v domácnosti nenachází pouze v koupelně nebo ve vířivce. Do boje s vlhkostí se musíte pustit také na místech, jako je kuchyně, sklep nebo sauna. Co dalšího byste měli vědět o správném využití sauny?

Plíseň ve vířivce

Plíseň ve vířivce je velká mrzutost. Obvykle totiž znamená omezení vaší relaxace. Místo toho vás čeká práce na odstraňování plísně. Jaké jsou hlavní důvody toho, proč plíseň ve vířivce vzniká?

 

Na vině je velmi často nedostatečná údržba. Nečistoty se hromadí ve filtrech, trubkách a dalších částech vířivky a mohou se stát dobrým zdrojem pro vznik plísně. Další problémem je, pokud voda ve vířivce stojí, což také podporuje růst plísní. Pokud chcete vznik plísní minimalizovat, je třeba zprovoznit čerpadlo a filtraci.

 

Na vině může být také nedostatečná dezinfekce, nadměrná vlhkost nebo nedostatečné odvodnění.

 

Náš tip: Nemáte doma vířivku nebo je ta vaše zrovna mimo provoz? Vyrazte na wellness pobyt a nechte se hýčkat školeným personálem.

Jak plíseň odstranit?

Plíseň v koupelně se může vyskytnout na mnoha místech – stropy, podlahy, spáry, stěny, sprchový kout i vana. Pokud plíseň v koupelně objevíte, snažte se ji co nejrychleji odstranit.

 

V první řadě je vhodné pátrat po příčině a zdroji plísně. Nejčastěji bývají na vině odpady, výlevky nebo vstupy potrubí do stěn. Zkontrolujte také všechny spáry kolem vany, umyvadla i ve sprchovém koutu, abyste si udělali představu o tom, kde všude se plíseň nachází. Doporučujeme odsunout také všechen koupelnový nábytek, abyste se mohli podívat i za něj.

 

Z hladkých povrchů

Z hladkých povrchů lze plíseň odstranit čistícími prostředky a hadříkem nebo houbičkou. Vyčištěný povrch je nutné dosucha vytřít. Vydrhněte také všechny spáry. Dnes můžete sehnat také čistící prostředky proti plísním ve spreji, které stačí nastříkat do hůře přístupných míst a počkat. Následně se musí tato místa co nejlépe vysušit.

 

Pozor! Při odstraňování plísní vždy používejte rukavice a respirátor.

 

v_koupelne_bez_plisne_se_relaxuje_nejlepe

Ze stěn

Jak odstranit plíseň ze stěn? Pokud se plíseň vyskytuje na zdech, je její zbavování se trochu náročnější. Nejprve je důležité zjistit, jak moc do hloubky je zeď napadená. Pokud se jedná pouze o povrchové poškození, je třeba zasažená místa ošetřit přípravkem na plísně. Tyto přípravky fungují na bázi chlóru a plísně zahubí. Je třeba počítat s tím, že chlór mimo to zeď také vybělí a pravděpodobně vás čeká malování.

 

V případě, že je zasažení plísní více hloubkové, je třeba zeď nejprve oškrábat. Před novým nátěrem zeď napenetrujte, ošetřete přípravkem proti plísní a až poté natírejte. Využít můžete také termoizolační nátěr nebo fungicidní barvy.

 

Tip: Ve sprchových koutech či boxech se plíseň velmi často tvoří také na silikonovém těsnění. Odstranění plísně z tohoto místa je velmi obtížné a často je nutné silikonové těsnění celé vyměnit. Skvělým řešením je pořízení bezsilikonového sprchového boxu, ve kterém nemá plíseň žádnou šanci.

 

Z vířivky

Čím déle se plíseň ve vířivce nachází, tím hůř se odstraňuje. Proto odstraňování plísně příliš dlouho neodkládejte a pusťte se do toho. Nevyhnete se vypuštění veškeré vody. Dále se snažte vířivku co nejvíce vysušit, hlavně kolem trysek.

 

Dále je ideální využít rozprašovací roztok plísní ve spreji. Stačí ho nastříkat kolem trysek, kde se plíseň množí a do oblasti kolem odtokových kanálů. Následně použijte malou žínku nebo jemný kartáč, abyste seškrábali zbytky plísní. Většinu nánosů by mělo už být snadné odstranit. Nezapomínejte používat rukavice. 

S plísní ve vířivce vám také pomůže speciální filtr do vířivky. Oproti klasickým filtrům je schopný odfiltrovat nečistoty již od velikosti 3 mikronů a jeho náplň se dá vyprat v pračce. Usnadní čištění vířivky a sníží také spotřebu chemie.

 

Přírodní prostředky na odstranění plísní

Kromě chemických čistících prostředků existuje i několik přírodních alternativ, které mohou pomoci při odstraňování plísní. Mnoho lidí nedá dopustit na ocet, který funguje zároveň jako desinfekce. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a nastříkejte jej na zasažené oblasti.

 

Dalším účinným pomocníkem může být soda bikarbona, která se také smíchá s vodou. Jejich spojení vznikne pasta, kterou nanesete na zasažená místa a necháte několik hodin působit.

 

Méně známým přírodním pomocníkem je čajový stromový olej, který má antimykotické vlastnosti. Smíchejte pár kapek tohoto oleje s vodou a naneste na postižené oblasti. Nechte působit a nakonec otřete povrch suchým hadrem. Podobně jako čajový stromový olej má antimykotické vlastnosti i výtažek z grapefruitových semen.

 

Inspirace: Víte, jak odstranit zápach z bot a předcházet tak i vzniku plísní na nohou?

Profesionální pomoc

Pokud si s plísněmi už nevíte rady, přizvat na pomoc můžete odborníky. Profesionální technik provede podrobnou diagnostiku a vyhodnotí stav vaší koupelny s cílem identifikovat příčinu vzniku plísní a určit nejvhodnější postup pro odstranění plísní. Obvykle jsou použity na odstraňování speciální prostředky.

Závěr

Pokud se chcete vyhnout plísním v koupelně nebo ve vířivce, je nezbytné zaměřit se na pravidelné čištění a dezinfikování těchto prostor a také na zajištění správné cirkulace vzduchu a vody. Důkladné sušení po použití je také důležité.

 

Pokud se už plíseň objevila, je dobré konzultovat další postup s odborníky a přijmou vhodná opatření k odstranění plísně. Je třeba si však uvědomit, že prevence je klíčová. Zabránit vzniku plísní je mnohem jednodušší než jejich odstraňování.

 

Alena Mrvíková