Umyvadlo – jak postupovat při jeho výběru

Díky široké nabídce umyvadel máme sice z čeho vybírat, čím větší výběr ale máme, tím těžší pro nás může být rozhodnout se pro to nejlepší. Jaký tip umyvadla, jaký materiál a proč se ceny některých umyvadel tolik liší? To a mnohem více probereme v dnešním článku.

 

Základní typy umyvadel

Ze všeho nejdříve byste se měli seznámit s možnostmi, které máte. Jen tak pro vás bude jednodušší si představit, jaký typ umyvadla vám nejvíce vyhovuje a jaký je ideální pro vaši koupelnu. Zde jsou typy umyvadel, na které narazíte:

 

Umyvadla na desku

Tento typ umyvadel patří k velmi populárním, krásně vypadají a snadno se čistí, protože se díky jejich konstrukci a umístění voda udržuje uvnitř a nestéká mimo umyvadlo. U umyvadel na desku nejsou výrobci tolik omezení váhou umyvadla a mohou si dovolit vyrábět i krásná masivní umyvadla či umyvadla větších rozměrů. A protože není nutné zesilovat zadní stěnu, ušetří se použitý materiál a vy si tak můžete dovolit krásná moderní umyvadla za poměrně nízké ceny.

 

Závěsná umyvadla

Minimalistický vzhled závěsných umyvadel se skvěle hodí do každé moderní koupelny. Ničím neručené linie dodají koupelně jednoduchost, čistotu a krásu a i proto jsou závěsná umyvadla vhodná do wellness prostorů k saunám, vířivkám či bazénům. U závěsných umyvadel máte obrovský výběr jednoduchých, kvalitních a levných sérií, stejně jako designérsky dokonalých, exkluzivních sérií od špičkových výrobců.

 

nabytkove-umyvadlo-je-velmi-prakticke

 

Zápustná umyvadla

Výborná a praktická alternativa k nábytkovým umyvadlům. Zápustná umyvadla jsou nabízená v různých provedeních a například umyvadlo z umělého kamene, které je zapracované do desky tak, aby spolu vytvářely jeden jediný celek, vypadá neskutečně esteticky a každý vám takový kousek bude závidět. Také zápustná umyvadla se dobře čistí a udržují, takže si u nich nemusíte lámat hlavu s náročnou údržbou.

 

Jaký materiál umyvadla je nejlepší?

Na výběr máte z umyvadel vyrobených z keramiky, litého mramoru, dřeva, skla či kamene.

 

Keramická umyvadla

Keramika je bezesporu nejpoužívanějším materiálem na výrobu umyvadel a má dlouholetou tradici. S tím se pojí její největší výhoda, což je opravdu široký sortiment a každý si může vybrat umyvadlo, které mu vyhovuje a které odpovídá jeho finančním možnostem.

Při výběru klaďte důraz především na kvalitního výrobce, který se výrobou keramických umyvadel zabývá již dlouho. Při vypalování keramiky se ztrácí až 30 % jejího objemu, což může vést k různým nedokonalostem na povrchu, ale čím kvalitnější výrobce, který se věnuje výrobě umyvadel z keramiky delší dobu, tím lepší bude používat technologie, které zajistí, že vaše keramické umyvadlo bude bez těchto vad. Neznámé značky či malí výrobci se potýkají s různými problémy s kvalitou svých výrobků, ale kvalitní výrobce vám nabídne umyvadla v různých provedeních i v různých cenových hladinách.

Většina keramických umyvadel má povrchovou úpravu bránící usazování mastných a mýdlových nečistot, díky které se tato umyvadla snadno a rychle čistí a to často i bez použití čisticích přípravků. Tato úprava je u některých výrobců nadstandardní, ale připlatit za ni se vám opravdu vyplatí. Některé úpravy jsou dočasné, zapékají se při vypalování při teplotě 300 °C a mají omezenou životnost, umyvadlo tak postupně ztrácí svou odolnost vůči chemickému i mechanickému poškození. Doživotní úprava se nanáší speciální technologií a vypaluje se v peci při 1 200 °C.

 

Umyvadla z litého mramoru

Umyvadla z tohoto materiálu se vyrábí již desítky let a za tuto dobu se výrazně změnila používaná technologie a s ní spojená kvalita i design umyvadel.

Umyvadla se odlévají ve formách a materiál, který se na jejich výrobu používá, je syntetická živice s drceným dolomitem. Technologie odlévání umožňuje vytvořit dokonale hladký povrch, který spolu se speciální povrchovou úpravou odolá nečistotám i běžnému mechanickému opotřebení. Litý mramor může být bez kvalitní povrchové úpravy náchylný na poškrábání či změnu barvy. Všeobecně není tento materiál odolný vůči barvám na vlasy, které jej mohou trvale znehodnotit. Proto doporučujeme, abyste si vybírali umyvadla z litého mramoru od skutečně kvalitních a prověřených výrobců.

 

Dřevěná umyvadla

Jestli preferujete přírodní materiály, umyvadla ze dřeva vás jistě potěší. Pozor si ale dejte na jejich zpracování a povrchovou úpravu, která musí být skutečně kvalitní, aby dřevěné umyvadlo zvládlo každodenní používání po dobu několika let.

 

sklenene-umyvadlo-je-originalni-a-pusobi-elegantne

 

Skleněná umyvadla

Největší výhodou umyvadel ze skla je možnost širokého výběru zpracování, kromě čirého skla si totiž můžete pořídit i umyvadlo v barevném provedení, v imitaci rozbitého skla či dokonce v imitaci dřeva nebo přírodního kamene.

Co do vzhledu vám skleněné umyvadlo dokáže vytvořit přesně takový dojem koupelny, jaký očekáváte. Největší nevýhodou tohoto materiálu je ale jeho údržba. U umyvadel, která budou sloužit pro každodenní používání, doporučujeme zvolit skleněná umyvadla s teflonovou úpravou povrchu, která usnadňuje jejich čištění. Umyvadlo pravidelně oplachujte vodou, lehce ho přetřete měkkým hadříkem a nezapomeňte vždy vytřít do sucha.

 

Kamenná umyvadla

Posledním ideálním materiálem na výrobu umyvadel je kámen. Těžba, přeprava a opracování tohoto materiálu vyžadují především zkušenosti, které zajistí, že je konečný výrobek opravdovou ozdobou každého prostoru, kam jej umístíte.

Kámen je věčný materiál, který vydrží desítky let a jehož výběru nebudete litovat. Jeho výběru ale věnujte zvláštní pozornost, zvolte vhodný design a nebojte se využít služeb architekta nebo designéra, kteří vám poradí, jak kamenné umyvadlo dokonale sladit s ostatním vybavením koupelny.

 

Další tipy, jak vybrat to nej umyvadlo

Při výběru ideálního keramického umyvadla do vaší koupelny zkontrolujte jeho nedokonalosti jako je křivost, nečistoty v glazuře viditelné jako černé tečky a zvažte, zda není možné za stejnou cenu pořídit hezčí a kvalitnější kousek.

Jestliže potřebujete zařídit vaši koupelnu ekonomicky a nakoupit umyvadlo co nejlevněji, sáhněte i tak po renomované značce. Ty totiž často nabízí ekonomické série, které jsou levné a zároveň kvalitní. Neznámým výrobcům opravdu doporučujeme se vyhnout, protože levné nekvalitní umyvadlo vás ve výsledku vyjde vždy mnohem dráž.

Hledáte-li naopak exkluzivní výrobky, také v tomto případě rovnou sáhněte po známých a kvalitních značkách, které nabízí i velmi neotřelá, jedinečná designová umyvadla. Kromě krásného vzhledu si však můžete být jistí i jejich vysokou kvalitou. Při výběru exkluzivních umyvadel či umyvadel na míru si nechte udělat 3D vizualizaci a poraďte se s odborníkem, abyste za své peníze dostali opravdu to, co chcete.

Budete umyvadlo používat každý den klidně i několikrát denně? Připlaťte si za doživotní povrchovou úpravu, která vám zaručí krásně čisté a lesklé umyvadlo za minimálního úsilí.