TOP trendy v koupelně: imitace dřeva, beton a kámen

Nejvíce koupelnových obkladů se vyrábí v Itálii, kde najdete téměř 200 značek zabývající se právě tímto oborem. A pohled na jejich produkci mluví jasně: obklady a dlažba v imitaci dřeva, betonu a kamene jednoznačně vévodí nejnovějším trendům v koupelnách. Svou oblibu si také postupně získávají 3D keramické obklady, které se vyznačují výrazným tvarováním a které na pohled stěny koupelny doslova rozhýbou.

 

Milovníci přírody si přijdou na své

Příroda, její motivy stejně jako přírodní materiály dominují výrobkům již mnoho let a je tedy pochopitelné, že ani koupelnové obklady nezůstávají pozadu. Imitace kamene, dřeva či betonu je opravdu oblíbená a koupelna s takovou dlažbou či obklady je velmi moderní, ale také krásná, útulná a plná energie z přírody. Zajímavým doplňkem jsou pak 3D pásky, které jsou na pohled sice jednoduché, ale koupelnu dokáží ozvláštnit a dát jí punc originality.

 

drevena-koupelna-pusobi-utulne

 

Návrat menších formátů obkladů a dlažeb

Do módy se vrací také menší formáty. Ačkoliv ve světě dlažeb stále vítězí formát 60 × 60 cm, který je velmi praktický, u obkladů začíná platit, že čím menší, tím lepší.

Jaké mají menší formáty obkladů do koupelen výhody? Pojďme se na ně podívat:

  • menší výrobní náročnost, nižší výrobní náklady a v důsledku i nižší pořizovací cena

  • jednodušší obkládání, zejména při lepení na ne zcela rovné stěny

  • jednodušší vrtání otvorů pro koupelnový nábytek, zrcadla a další koupelnové doplňky

  • více možností kombinací a více možností, jak si design koupelny zařídit po svém

Keramika v mnoha podobách

Keramické obklady jsou velmi oblíbené právě i pro to, že mohou vypadat téměř jakkoliv. Mohou napodobit téměř cokoliv a ani přírodní materiály jako je beton, kámen či dřevo nejsou výjimkou. Tyto keramické imitace vypadají velice autenticky a na první pohled je od původních materiálů nerozeznáte. Použitím nejnovějších technologií jako je například HD Print lze docílit opravdu precizního designu a věrné imitace. Pro moderní domácnosti jsou keramické obklady imitující beton, dřevo či kámen téměř nutností, neboť jim dodají nadčasovost.

obklady-a-dlazby-do-koupelny

Luxus, který přináší skleněná glazura

Koupelnové obklady a dlažby, které jsou upravené skleněnou glazurou, jsou skvělým řešením pro každého, kdo miluje luxusní zařízení domácnosti. Skleněná glazura je ale velmi náchylná na poškrábání, a pokud se pro ni rozhodnete, je důležité být velmi opatrní a jemní. I drobné škrábance od malých kamínků mohou vaše obklady nenávratně poškodit. Opatrnost je nutná také proto, že skleněná glazura poměrně hodně klouže, kvůli tomu bychom ji nedoporučili do domácností starších či hůře pohyblivých osob z důvodu vyššího rizika pádu či jiného úrazu.

 

Dejte si pozor na problematickou pokládku

Jestliže se rozhodnete pro obklady větší než je klasických 60 × 60 cm, předem se ujistěte, že jejich pokládka nebude ve vaší koupelně problém. Ještě, než si obklady koupíte, zeptejte se na možnosti realizace u vás doma. Některé firmy mají s většími obklady problém a špatně provedená pokládka je na pohled katastrofální: křivě položené obklady, utíkající škváry a další problémy. Poté, co si obklady objednáte a vyzvednete, pečlivě každý zkontrolujte, protože jejich dodatečná reklamace po nalepení už není často možná. Chcete-li mít krásnou koupelnu, ve které se budete cítit příjemně a bezpečně, věnujte výběru obkladů velkou pozornost.

Kvalitní tmely, lepidla a silikony naleznete na Pattex.cz.