Sprchový box nebo sprchový kout?

sprchove boxy vs kouty titulkaNejste si jistí, zda dát přednost sprchovému koutu, nebo sprchovému boxu? Nejlepší je nechat si poradit od odborníka, který vám vysvětlí výhody i nevýhody obou těchto možností. 

Na ukázku uvádíme email, který nám před nedávnem dorazil:

„Dobrý den, nějakou dobu studuji vše o sprchových boxech a už si nevím rady. Asi 13 let máme sprchový kout a jsme s ním poměrně spokojení. Má už ale svoje roky a proto bychom ho chtěli vyměnit za sprchový box. Můžete mi poradit, zda je to dobrá volba, jaká jsou jeho pozitiva a negativa a na co si dát pozor?“ 

Samozřejmě, pojďme se na to podívat společně! Váhání mezi sprchovým koutem a sprchovým boxem je docela časté, a tak jsme se rozhodli vytvořit následující návod. Najdete v něm odpovědi na všechny otázky, které vás napadnou.

  

1. Využití

2.4 sprchove boxy vs. sprchové kútySprchový kout složí ke sprchování. Kouty za pár korun vám v tomto ohledu nabídnou to samé jako kouty za desítky tisíc. Prostě se v nich osprchujete. Rozdíl mezi levnějšími a dražšími kouty ale poznáte v jejich kvalitě a životnosti. Kvalitní sprchový kout vám dokáže zajistit opravdu příjemnou sprchu. Mezi špičky v oboru patří německé značky Grohe a Hansgrohe. Kvalitní sprchový kout by měl mít kvalitní povrchovou úpravu skel, která by vám ideálně měla vydržet celý život. K dokonalosti svému sprchovému koutu pomůžete také kvalitním obkladem s povrchovou úpravou. To vše ale záleží na vašem rozpočtu. 

U levných sprchových koutů se můžete setkat se zatýkáním a jinými problémy. Těm se v tomto návodu věnovat nebudeme, ale určitě vám doporučujeme se až podezřele levným sprchovým koutům vyhnout. 

Sprchový box nebo také sprchová kabina vám nabízí něco více než jen sprchu. Jejich největší výhodou je, že jsou samonosné – můžete je tedy postavit kamkoliv. Stačí vybrat místo se snadným přívodem vody, napojením na odpad a ideálně také s přístupem k elektrické zásuvce. 

Základní řada sprchových boxů („Economy“) má ve výbavě baterii, sprchu (ruční i hlavovou) a ve většině případů také hydromasážní trysky. Tato základní výbava je v případě o něco dražší řady („Comfort“) doplněna ještě o elektroniku, především o osvětlení a ozvučení (rádio), může jít ale také o chromoterapii či ozónovou dezinfekci. Nejdražší a nejvybavenější řada („Elegance“) obsahuje vždy něco dalšího. Může se jednat například o čerpadlo, díky kterému jsou jinak zbytečné zádové masážní trysky opravdu využitelné. Hlavně jde ale o účinné masážní trysky. Dalším vybavením této řady může být také parní generátor (parní sauna), což je častý důvod, proč si lidé sprchový parní box pořizují. 

Kvalitní sprchový kout bez vaničky nebo žlabu, baterií, obkladů či spárovky pořídíte za cca 35 000 Kč. A za přibližně stejnou cenu si můžete dopřát plnohodnotné vybavení pro domácí parní koupele a wellness. Pokud neznáte pozitivní účinky parní sauny, něco si o tom přečtěte – možná budete překvapení, jak skvělým zdravotním pomocníkem dokáže být.

  

2. Vzhled a praktičnost

2.6 sprchove boxy vs. sprchové kútySprchový kout může tvořit jádro vaší koupelny. Podtrhne váš smysl pro detail, eleganci a jednoduchost. Ty nejkrásnější sprchové kouty jsou bezrámové, mají bezbariérový vstup, rošt sprchového žlabu zapuštěný ve velkoformátové dlažbě a jsou vybaveny podomítkovou termostatickou baterií, ideálně doplněnou o hydromasážní trysky. Takový sprchový kout by vám každý záviděl! 

Při navrhování sprchového prostoru máte v případě koutu daleko více možností než u boxu. Pokud se rozhodnete pro sprchový kout na míru, můžete si dokonce zvolit typ těsnění, madel nebo kování. Výběr sprchového koutu už dávno není jen o „zástěně“. Častěji jde o celkové slazení koupelny. Ta může být vaším prostorem pro dokonalou relaxaci, vytvořeným přímo vámi od těch nejmenších detailů (háčky, ručníky, župany, poličky na kosmetiku) až po ty největší (zdění výklenků s osvětlením, prostor pro sezení, výběr obkladů a sprchového koutu).

Je-li ve vašich možnostech vyzdít a kvalitně odizolovat prostor pro sprchu, vybrat si opravdu kvalitní kout od renomovaného výrobce, stejně jako žlab, vaničku i sprchu samotnou, můžete se dostat na 25 000 Kč a budete s výsledkem spokojení. První pohled na novou koupelnu po rekonstrukci vás ohromí. Ale ani po 5 letech nepřestanete být spokojení. Dokonce ani po 10! Řiďte se pravidlem „Dvakrát měř, jednou řež“ a 15 let se budete těšit z bezproblémové sprchy.

 

2.5 sprchove boxy vs. sprchové kútySe sprchovými boxy (kabinami) je to trochu jiné než s kouty. Modely jsou dané a není možné na nich provádět žádné úpravy. Je to z důvodu náročnější konstrukce boxů a také jejich údržby. Tyto nedostatky ale vyrovnávají relativně nízká cena a také praktičnost boxů, protože pro jejich umístění nejsou nutné žádné složité stavební úpravy. 

Například sprchový box 90x90 zvládnete smontovat sami, případně s pomocí zkušeného technika. Montážníka vám většinou doporučí přímo prodejce. Pokud vám ale nikoho doporučit nedokáže, o nabízených produktech neví nic víc, než co je napsáno v jejich popisku na e-shopu, jedná se o amatéra, který nabízí produkty jen proto, že jsou levné. Takovým prodejcům se raději vyhněte, protože i když se jejich ceny mohou zdát lákavé, problémy, které na vás čekají, za žádnou slevu určitě nestojí. 

Výhodou sprchových kabin je jejich nízká cena a skvělá výbava, jakou za stejné peníze u sprchového koutu nedostanete. Za 20 000 Kč pořídíte kabinu s elektronikou, osvětlením, rádiem, hlavovou i ruční sprchou a hydromasážními tryskami. Účinek těchto trysek je stejný jaký je tlak vody v potrubí u vás. Není to tedy žádná extra masáž, ale jistě jde o příjemný zážitek, u kterého si odpočinete. Výhodný je také systém montáže bez silikonu, který se jednoduše udržuje a nehrozí u něj výskyt plísní.

Mezi další velké plusy patří elegantní vzhled. Díky sprchovému boxu se bude vaše koupelna výrazně lišit od koupelny vašich známých. Velmi trendy jsou momentálně černá skla, která vypadají opravdu efektně. Plně vybavený sprchový box je praktické řešení, které dobře vypadá a stačí je jednoduše umístit do rohu a opřít o zeď. Za pár let ho můžete bez starostí odvést třeba na chalupu nebo prodat a koupit si model s jinou výbavou či barvou. Sprchový box lze přirovnat k autu, které snadno vyměníte za nové, pokud s ním začnou být problémy nebo vás jednoduše přestane bavit.

  

3. Náklady, životnost a servis

Nejvíce se o cenách dozvíte přímo z konkrétního e-shopu. Mnohem důležitější než nákupní cena je ale servis a dostupnost náhradních dílů. Při nákupu či rekonstrukci koupelny jen málokdo uvažuje nad náhradními díly. Zejména pokud měl několikaleté zkušenosti s vanou, která žádný servis nepotřebovala. Ale sprchový kout je ze skla, které se může rozbít. Je-li sklo rovné, může vás výroba náhradního vyjít levněji u sklenáře než přímo u výrobce. Magnetické lišty a těsnění mohou působením nečistot a bakterií změnit barvu natolik, že ji čištěním nedostanete do původního stavu a budete je muset vyměnit. Dalším problematickým místem jsou kolečka, zejména ta spodní. Pokud máte malou koupelnu, doporučujeme pořídit kout s kolečky pouze v horní části. Pantová řešení vyžadují výrazně více prostoru a o panty, stejně jako o kolečka, je nutné se starat. V případě spodních koleček je ale vyšší riziko poškození vlivem vápenatých a mýdlových usazenin, které na ně při užívání koutu stékají. Pokud se však už začnou zadrhávat, jednoduše objednáte nová kolečka a sami si je hravě vyměníte.

 

2.7 sprchove boxy vs. sprchové kúty

Náhradní díly lze objednat přímo od výrobce, ideálně přes prodejce, od kterého jste koupelnové vybavení zakoupili. Opravdu doporučujeme vyhnout se různým slevovým akcím a také značkám a výrobním sériím, které jsou jednorázové a které nejčastěji najdete v obchodních řetězcích. U těchto produktů si totiž můžete být jistí, že k nim náhradní díly nikdy neseženete. Možná si říkáte, že i na tyto výrobky je přeci dvouletá záruka. Jistě, ale reklamaci a servis musíte řešit přímo s dodavatelem, nikoliv s řetězcem, kde jste výrobek zakoupili. A vrácené peníze vám dostatečně nevynahradí čas a úsilí, které jste museli věnovat vyřizování reklamace, demontáži poškozeného koutu, montáži nového a případným stavebním úpravám, které budete muset provést, protože nový výrobek není úplně stejný jako ten první. Tento váš čas navíc vám nikdo neproplatí. 

Kvalitní sprchový kout a příslušenství vám bez starostí vydrží až 15 let. I více, pokud jej pravidelně a dostatečně udržujete a staráte se také o úpravu vody. 

Sprchovací boxy, které pořídíte za méně než 12 000 Kč nejsou nic víc než hračky dovezené z Číny. Od nich opravdu nemůžete nic extra očekávat. Jsou vhodné na chalupu, do pronajatého bytu a pro jednoho až dva nenáročné uživatele. Jestliže ale potřebujete sprchovou kabinu pro dva a více lidí a pro každodenní používání, musíte počítat s vyšší cenou. O cenotvorbě se můžete dozvědět něco víc i z tohoto živého vysílání, jehož záznam najdete zde>>. 

Kvalitní sprchové boxy do 25 000 Kč vyrábí rakouská značka Sanotechnik. Sanotechnik sprchové boxy QuickLine jsou podle nás to nejlepší, co se dá v této cenové hladině momentálně pořídit. Další kabiny, o kterých si myslíme, že stojí za zvážení, jsou produkty italských společností Novellini a KV Store. Tyto značky mají na skladech i náhradní díly, které by vám měl v případě potřeby zajistit prodejce. Pokud se stane, že po několika letech už prodejce nebude fungovat, můžete si je objednat sami přímo u výrobce. 

Roste poptávka po kvalitních, ale jednoduchých sprchových kabinách, tedy bez elektroniky i trysek. Žádaná je také jednoduchá montáž, bez silikonu, šroubů a s kvalitní termostatickou baterií. Takové řešení nabízí česká firma Sanswiss a její série Modul. Kvalita a bezproblémové dodání náhradních dílů, to vše za 30 000 Kč. 

 

Závěr: Jak naplánovat sprchový prostor?

Pokud toužíte po dokonalé koupelně, pečlivě vybíráte obklady a dlažbu a jste nároční i na vybavení, dejte přednost sprchovému koutu. Přizvěte ke spolupráci návrháře a společně vypracujte návrh dokonalé koupelny, ve které se nebudou pečlivě zvolené obklady skrývat za sprchovým boxem. Do sprchového koutu můžete bez problémů přidat i rádio, v nabídce máme například Grohe Aquatunes. Sprchový set od firmy Hansgrohe zase dokáže velmi reálně napodobit zvuk deště. Kvalitní sprchový kout s automatickým systémem zavírání dveří vám bude dobře sloužit dlouhé roky. S kabinou, z níž byste 50 % plně nevyužili a jejíž druhých 50 % je nedostatečně kvalitních, byste se celé ty roky akorát zbytečně trápili. 

Sprchové boxy se hodí do moderního bytu nebo domu, dřevostavby nebo na chatu. Náročnějším zákazníkům bychom doporučili kabiny Modul značky Sanswiss. Je to ideální řešení i v případě, že si nemůžete pořídit sprchový kout, protože potřebujete i zadní stěny. Jestli je pro vás finančně, esteticky i prakticky lepším řešením box, jako další po Sanswiss doporučujeme Quick Line od Sanotechnik. Tato kabina se skvěle hodí při rekonstrukci bytového jádra. Stačí vyhodit starou vanu, je-li to nutné, tak nalepit nové obklady, umístit novou kabinu – a vše je hotovo. Toto řešení vám ušetří nejen peníze, ale také čas.

 

Několik tipů na závěr:

U pečlivě vybrané koupelny se vám prvotní investice rozloží přibližně na 15 let.

Dejte si na čas a nerozhodujte se unáhleně.

Na trhu narazíte na obrovské množství neznámých značek, které prodávají nekvalitní výrobky s náhodnou životností.

Nechte si poradit při návštěvě značkových studií, případně online, a vše nakupujte od jednoho prodejce.

Zajímá-li vás více názorů, ptejte se známých nebo sledujte diskuze na internetu (např. modrastrecha.cz). Zkušenosti dalších lidí jsou k nezaplacení.

 

Pokud důvěřujete nám, budeme rádi, když na plánování, výběru vybavení i jeho dodání budeme spolupracovat. Objednat se můžete vyplněním formuláře zde.