Jak na zazimování vířivky?

Co s vířivkou na zahradě, terase či balkónu, kterou nebudete přes zimu využívat? Poradíme vám, jak ji zazimovat, aby byla na jaře připravena k dalšímu bezchybnému fungování.

Je zazimování vířivky nutné?

jak zazimovat virivkuZe všeho nejdříve si pojďme ujasnit, proč vířivku vlastně chcete zazimovat. Mnoho našich zákazníků je totiž přesvědčeno, že vířivka v zimě používat nejde a zazimovat ji jednoduše musí. To je ale omyl a opak je pravdou. Používání vířivky v zimě má mnoho úžasných blahodárných účinků. Když jste obklopeni chladným vzduchem, vychutnáte si teplou koupel mnohem intenzivněji. A při opouštění vířivky si můžete užít tzv. sauna efekt, kdy dochází k náhlému zchlazení ohřátého těla. Sauna efekt je nejen osvěžující, ale především prospívá vašemu zdraví. Pokud tedy vířivku zazimovat nemusíte, užívejte si jí bez obav po celý rok.

Zazimování vířivky ale může mít svůj důvod. Některá zařízení mají nedostatečnou či dokonce žádnou izolaci. Takové vířivky musí v zimě vynakládat mnohem více energie na ohřev vody uvnitř, což se vám může výrazně prodražit. Jestliže o pořízení vířivky teprve uvažujete a zatím se jen zajímáte, jak náročné to je s její údržbou, doporučujeme investovat do kvalitní vířivky s kvalitní izolací, kterou můžete bez problémů používat i v chladných a mrazivých dnech. A o zazimování nemusíte mít starost.

Jak na zazimování vířivky?

virivka v zimePokud vířivku zazimovat potřebujete, zde je návod, jak na to. Nejdříve vířivku odpojte od přívodu elektřiny a ujistěte se, že je vypnutý také jistič. Následně vířivku opravdu důkladně vypusťte a vodu odčerpejte také z čerpadel, vytápění a veškerého potrubí. To je dobré rovnou i vyčistit. Vyčistit potrubí vám půjde snadněji s přípravkem SpaBalancer, který je k tomu speciálně určený a který odstraní i biofilm.

Po vypuštění vody z vířivky a vyčištění nechte vířivku pořádně oschnout. Povolte všechny šrouby, otevřete veškeré ventily a zkontrolujte, zda v topení či čerpadlech nezůstaly zbytky vody. Nakonec zakryjte vířivku termokrytem a originálním ochranným obalem. Pokud je nemáte, můžete vířivku – celou – zakrýt i nějakou vhodnou plachtou.

Co dělat před novým napuštěním vířivky

Už je na čase začít vířivku zase používat? Nejdříve nezapomeňte opětovně utáhnout všechny šrouby a také zavřít veškeré ventily. Potrubí je vhodné znovu důkladně vyčistit, protože se v něm mohly přes zimu vytvořit mikroskopické nečistoty. Vodu do vířivku napouštějte přes filtr. Pokud máte tvrdou vodu, použijte změkčovač vody. Napuštěnou vířivku můžete opět připojit k elektřině a zase si jí začít naplno užívat.

Zazimování vířivky svěřte raději odborníkům

Zazimování vířivky se sice může zdát jednoduché, je ale velmi pravděpodobné, že na poprvé neprovedete veškeré úkony, případně je neprovedete důkladně. Jakákoliv chyba při zazimování ale může vést k nenávratnému poškození vaší vířivky. Proto doporučujeme si alespoň na první zazimování pozvat servisního technika. Ten vám vše ukáže a případně s čímkoliv poradí. Další zazimování můžete provádět sami. Jestliže si ale nejste něčím jistí, neriskujte. Je určitě lepší investovat do kvalitního servisu, než do kompletní výměny vířivky.