Zahradní sprchy: tipy a inspirace pro zpříjemnění horkých letních dní

 

Je pro vás léto postrachem napříč tomu, že máte u domu příjemnou zahradu? Horka dokážou potrápit každého z nás a někdy jednoduše nevíme, kam se před nimi ukrýt, potíme se uvnitř i venku. Pokud se chcete na letošní letní teploty dokonale připravit a užít si pobyt na vaší zahradě maximálně příjemně a luxusně, ideální odpovědí je zahradní sprcha.  

Venkovní sprcha na vaší zahradě přinese celé rodině kopec dobré zábavy, dodá vašemu exteriéru šmrnc a nádech dovolenkové atmosféry a v neposlední řadě přinese množství benefitů, které určitě oceníte. Navíc, i  instalace dokáže být poměrně jednoduchá, takže pokud sníte o zahradní sprše, směle do toho. 

 

Výhody zahradní sprchy

 

Ochladí během letních veder

Dovedete si uprostřed 35 stupňových hiců představit něco osvěžujícího a milosrdnějšího než skočit pod chladivou sprchu přímo pod širým nebem? Sprcha je v tomto případě dokonce hygieničtější i ochlazující než bazén, lépe čistí, zbavuje potu, ale také chlóru, který jste si mohli donést právě z bazénu.

 

Přispěje k pohodě vaší zahrady 

Ať už máte v zahradě ten nejhezčí nábytek, zábavné atrakce, bazén, houpačky či nádherné exotické rostliny, tu pravou dokonalou tečku jim dodá právě šikovná zahradní sprcha. Připravit si útulné zahradní posezení a navíc ho vyšperkovat venkovní sprchou, to už činí z vaší zahrady skutečné terno.

 

Přináší více čistoty do celé domácnosti

Ať už jste se pořádně zahloubali do zahrádkářských prací a jste až po uši od hlíny, děti se ušpinily při venkovních radovánkách, nebo se celá rodina vracíte z celodenního výletu zcela zaprášeni, zahradní sprcha je řešením, abyste si veškerou tu špínu nenanosili domů. Možnost opláchnout se venku a udržovat tak svou domácnost čistou je k nezaplacení.

 

Hygienická chvilka pro vašeho psa

Naše psy, či jiné domácí mazlíčky milujeme tak, že s námi často sdílejí i naše domácnosti. Dostat našeho chlupáče do vany znamená někdy pořádně velkou výzvu a únavné boje. Co takhle naučit ho postavit se pod zahradní sprchu, abyste jej mohli umýt? Uvidíte, i on toto řešení jistě ocení. 

To jsou jen některé z výhod, které vám venkovní sprcha v zahradě přinese v letních dnech (a nejen v nich, využívat se dá celoročně). Při radostech, které vám přinese, je třeba samozřejmě promyslet určité věci ještě předtím, než se do její instalace pustíte. Na následujících řádcích naleznete řešení a varianty, o kterých budete muset uvažovat před zařízením venkovní sprchy. 

zahradni sprcha

10 dobrých rad před instalací zahradní sprchy:

1. Chystáte-li se budovat výpravnější sprchu s přístřeškem, stěnami či dlažbou, v první řadě si zjistěte, zda vaše obec povoluje vybudování a umístění domácí sprchy. Obraťte se na instituci, která je za to zodpovědná, zda vůbec bude možné vylepšit si tímto způsobem vaši zahradu.

2. Při konstrukci sprchy možná budete potřebovat určitá povolení, například vodovodní povolení, bude-li mít vaše sprcha na terase vodovodní potrubí. Zjistěte si to dopředu, aby ve vašem případě nešlo o nepovolenou stavbu.

3. Dejte svému dodavateli, resp. instalatérovi, posoudit, zda bude možné venkovní sprchu zapojit do fungujícího systému ohřívače vody (samozřejmě v případě, že si nezvolíte stále populárnější solární sprchu).

4. Vyberte vaší sprše místo, kde dopadá dostatek slunečního světla. To se postará o rychlé vysušení věcí, ale také o to, že nebudete muset zajišťovat umělé osvětlení. Pokud si přece jen toužíte na vaši zahradní sprchu lépe posvítit, určitě si vyberete z široké nabídky solárních svítidel, vhodných pro venkovní osvětlení.

5. Pokud plánujete používat sprchu i po setmění, budete muset myslet na možnost zavedení elektřiny kvůli světlu. 

6. Před nainstalováním sprchy zvažte, nakolik otevřenou nebo soukromou ji chcete mít. Většina lidí v tomto případě ocení soukromí, a to je třeba zahrnout do projektu zahradní sprchy.

7. Správné odvodnění je při instalaci sprchy nesmírně důležité. K tomuto kroku bude možná dobré přizvat odborníka.

8. Když už mluvíme o odvodnění, vedlejším benefitem venkovní sprchy je zužitkování vody ze sprchy v zahradě. Není třeba k tomu složitý systém, někdy stačí jen chytře využít její umístění tak, že samotná gravitace způsobí zavlažování okolních rostlin.

9. Pokud bude vaše sprcha pod širým nebem, vystavena účinkům počasí, je třeba myslet na příslušenství odolné vůči korozi, u sprchového závěsu zase na textil vhodný do exteriéru.

10.Existuje několik možností podlahy pro venkovní sprchu. Ty nejjednodušší verze sprch jsou bez podlahy, tedy na trávě. Ale můžete se rozhodnout i pro varianty s dlažbami. V úvahu přichází dřevo, kamínky, cihly, keramická dlažba, nebo také beton či kvalitní betonová dlažba.

Jak zahradní sprcha funguje? 

Hlavní částí zahradní sprchy je její tělo, které funguje jako zásobník vody. Je vyrobeno z hliníku nebo plastu a může se do něj vejít až 35 litrů vody (jste-li vícečlenná rodina, určitě hledejte sprchu se zásobníkem alespoň nad 20 litrů). V případě solární sprchy zároveň plní funkci solárního kolektoru. Ten přeměňuje sluneční záření na jiný druh energie, která v tomto případě ohřívá vodu.

Aby se nestalo, že se v těch největších vedrech voda zahřeje až na 60 či více stupňů, součástí sprchy je i směšovací baterie. Ta smíchá rozžhavenou vodu se studenou a připraví tak vodu, ideální pro vaše osvěžení.

Kromě hlavní hlavice mají některé sprchy i menší kohoutek, který poslouží například k opláchnutí noh. 

zahradni sprcha

 

Druhy zahradní sprchy

Jednotlivé typy sprch se kromě velikosti liší především tím, zda se jedná o pevnou nebo přenosnou sprchu. Pevné mají podložku a můžete je umístit na zámkovou, dřevěnou dlažbu či beton. Jsou větší, mají větší objem zásobníku vody, proto jsou vhodnější pro četné rodiny. 

Přenosné sprchy se z hlediska místa přizpůsobí vašim potřebám, snadno se s nimi manipuluje, jejich podstavec je také vhodné položit na beton nebo dlažbu.

 

Umístění a instalace

Oba druhy sprch potřebují stabilní místo a pevný podklad. Vyberte jim slunečné místo s vhodnými povětrnostními podmínkami. Zahradní sprchy se umísťují tam, kde jim můžete zajistit snadný přívod vody. Myslete také na to, abyste si nerozmočili zahrádku či záhon, když bude ze sprchy odtékat voda. 

Instalace v případě jednoduchých modelů není složitá, základem je propojit ji s vodovodním kohoutkem (pomocí rychlospojek, přípojek, zahradní hadice). Potom je třeba se postarat o systém odvodnění, zejména u pevných sprch, které vyžadují odtok. 

Tip: Jednou z možností je také svoji zahradní sprchu zaplechovat a zastřešit.

Inspirace na vytvoření soukromí ve sprše:

Postarat se o určitý stupeň soukromí bude důležité zejména tehdy, máte-li v bezprostřední blízkosti sousedy, zda je-li vaše zahrada v létě vždy živým místem, plným lidí. Soukromí ve sprše velmi oceníte i tehdy, budete-li se zde chtít převlékat z plavek. 

Při plánování sprchy tedy zvažte, odkud by vás mohly pozorovat zvědavé oči – například z oken druhého patra nebo balkonu sousedů? 

Zde je několik způsobů a nápadů, jak se před nevítanými pohledy ochránit: 

  • Stylový sprchový závěs vám dodá kus intimity a zároveň se může stát díky výběru barvy či zajímavého vzoru příjemným dekorativním prvkem zahrady
  • Velmi vkusným řešením může být i výsadba rychle rostoucí rostliny - například révy, kroutícího se na mřížce, který vytvoří při sprše krásný přírodní paravan
  • Můžete si jako řešení zvolit i plnou či částečnou stěnu, která může připomínat i pohodlí interiérového sprchování
  • Pokud si na soukromí opravdu potrpíte a myslíte to s ním vážně, zvolte úplnou uzavřenou konstrukci
  • Využijte stávající roh v prostoru zahrady, který vám při chvílích osvěžení vytvoří dokonalou samotu
  • Vysaďte si kolem sprchového koutu vhodné druhy stromů či keřů, které vás nejen ochrání před zvědavými pohledy, ale jsou také jedním ze skvělých způsobů, jak si vytvořit ze zahrady ideální místo pro relaxaci

zahradni sprcha

Zdroj: https://www.pexels.com/photo/anonymous-young-woman-washing-hair-under-shower-5269483/

 

Detaily pro úplnou dokonalost 

Když už jste si vybrali tu správnou sprchu pro vaši rodinu, zvolili jste pro ni ideální místo a dokázali ji uchránit před nevítanými pozorovateli, k dokonalosti chybí možná ještě pár drobností, na které byste neměli zapomínat.

 

Nezapomínejte na úložná místa

Abyste ve vaší zahradní sprše zažívali naprostý komfort, nezapomeňte na háčky, abyste mohli mít ručníky či župany vždy po ruce.

Určitě myslete také na místo k odkládání mýdla či šamponu. Pokládat je pokaždé na zem by nebylo nic příjemného. Možná poslouží jednoduchá police, kterou lze snadno zahrnout do projektu vaší zahradní sprchy.

 

Buďte eko

Pokud plánujete vodu ze sprchování zužitkovat dále v záhadě, myslete na to při výběru ekologických šamponů.

 

Pohodlí i pro vašeho psa

Máte-li psa, možná byste měli zvážit instalaci ruční sprchové hlavice. Věřte, takto bude mytí vašeho mazlíčka mnohem pohodlnější.

 

Maximální pohodlí

A co takhle umístit vedle sprchy jednoduchou lavičku? Pouvažujte nad tím zejména v případě, budete-li sprchu využívat opravdu často, uvidíte, lavička se bude hodit, ať už při sušení, utírání, obouvání, převlékání, holení nohou apod.

 

Kolik vás to bude stát?

Jednoznačná odpověď na rozpočet pro sprchu ve vaší zahradě neexistuje. Můžete si vybrat ten nejjednodušší způsob, při kterém vám bude stačit pouze hadice připojená k baterii a připevněná ke stromu či plotu. Nebo toužíte po luxusu se vším, co k němu patří od výběrových materiálů, stěn, přístřešků, až po elegantní dlažbu a exotické rostliny kolem?

Vše závisí na vašem stylu, tužbách a potřebách, ale i možnostech a charakteru prostoru, který máte k dispozici.

Obecně lze zahradní sprchu pořídit od 1 500 Kč. Na trhu ale narazíte také na modely, jejichž cena přesahuje hranici 30 000 Kč. Potom už záleží jen na tom, jak si chcete sprchu doladit.

 

Studená nebo teplá?

Rozhodovat se určitě budete také podle toho, jak často a kolik lidí bude zahradní sprchu využívat. Dalším faktorem je, jestli vám postačí sprcha pouze se studenou vodou. Chcete-li i teplou vodu, je třeba u nesolárních modelů počítat s vodovodním potrubím.

Hodně záleží i na prostoru. Ušetřit na něm můžete tak, když sprchu kreativně umístíte například do rohu stávající terasy a podobně.

 

Slaďte materiál se zemí

Rozpočet do velké míry ovlivní i výběr materiálu. Uvažujete-li o něčem složitějším, s dlažbou či příčkami, můžete si vybírat podle vaší chuti a představivosti. Rustikální dřevo, dlaždice, říční kámen, dlažební kostky, cihly, travertin, vlnitý kov, trávník, bambus či vinylové oplocení – to jsou jen některé z možností materiálů, po kterých můžete sáhnout tak, aby vaše zahradní sprcha dokonale designově doplnila vaši zahradu i dům.

zahradni sprcha

Zdroj:https://www.pexels.com/photo/young-man-taking-a-shower-outdoors-8750321/

 

Údržba zahradní sprchy

Dobře pečovat o svou zahradní sprchu není nic náročného a nedosažitelného.

 

Výměna vody

Základem je pravidelně vyměňovat vodu v zásobníku během léta. Pokud sprchu nikdo nepoužíval už tři dny, určitě vodu vyměňte, zvláště v teplých dnech. Zásobník sprchy se totiž může stát ideálním místem pro množení bakterií.

 

Čištění dlažby

Pokud máte rádi věci tip-top a dali jste si záležet na výběru elegantní dlažby, proč se nepostarat také o její dokonalé čištění? Pomůže vám k tomu také skvělý pomocník pro práce na zahradě, tedy kompresor. Víte, jak vybrat vhodný kompresor pro využití na zahradě?

 

Vodní kámen

Nevyhne se ani vaší zahradní sprše. Ano, řeč je o všemi obávaným vodním kameni. Na hadici i ostatní části sprchy se vyzbrojte obyčejným octem, který si s vodním kamenem výborně poradí.

Pokud sprchu nebudete používat v podzimních a zimních měsících, odpojte ji od přívodu vody a vypusťte.

 

Na závěr

Pokud se odhodláte ke kroku obohatit vaši zahradu o venkovní sprchu, brzy určitě zjistíte, že je jen málo příjemnějších, osvěžujících a zábavnějších věcí než sprchování venku v přírodě. Zahradní sprcha přinese do celé vaší rodiny nové zážitky, relax, více pohodlí a přežití skvělého léta i během největších veder.