Proč se po pobytu v infrasauně cítíme lépe?

Zajímalo vás někdy, čím to je, že se po saunování cítíte tak dobře, šťastně a pohodově? Mohou za to hormony, které se při používání sauny uvolňují, a které ovlivňují naši náladu a celkové rozpoložení. Pojďme se teď na tajemství saun podívat podrobněji.

Endorfiny

Při pravidelném používání kvalitní infrasauny dochází k uvolňování beta-endorfinů. Právě ony nám zlepšují náladu a způsobují pocit štěstí až euforie. Úroveň endorfinů uvolňovaných při saunování může být dokonce až 3× vyšší.

29) vite-jak-infrasauna-ovlivnuje-zdravi-stesti-a-pohodu_low

Dynorfin

Během používání kvalitní sauny dochází také k uvolňování dalšího peptidu – dynorfinu. Ten je, stejně jako endorfiny, opiátem. A jedná se dokonce o nejsilnější opiát, které naše tělo produkuje. Podle nejnovějších výzkumů je dynorfin až 6× silnější než morfin.

Serotonin

Dalším důležitým hormonem vylučovaným během saunování v kvalitní sauně je serotonin, známý také jako hormon štěstí. Díky němu se lépe soustředíme, jsme uklidnění a méně úzkostliví. Pravidelné používání kvalitní sauny vede k normalizování hladiny serotoninu, což na nás blahodárně působí i z dlouhodobého hlediska.