Jak vybrat ventilátor do koupelny či WC?

ventilator do kupelneHlavní funkcí ventilátoru je odvětrání vlhkosti a pachu z koupelny nebo WC. Existuje ale velké množství různých konstrukčních i designových provedení. Potřebujete ventilátor s časovačem, osvětlením, automatickým zapínáním a vypínáním, s nonstop provozem nebo byste raději extra tichý?

Možností je opravdu hodně. Vybrat si můžete stropní ventilátor dokonce i s osvětlením, nebo jej zabudovat do zdi. Ventilátor může mít i kuličková nebo kluzná ložiska, časový spínač nebo zabudované čidlo vlhkosti, takže ventilátor se vypne, když vlhkost klesne pod určitou hranici. Dokonce u některých modelů máte možnost regulovat i rychlost otáček. Poradíme vám, jak si vybrat nejvhodnější.

 

3 věci, které musíte vědět, abyste si vybrali správně WC či koupelnový ventilátor

 

1. Množství odsátého vzduchu

Při koupelnových ventilátorech je asi nejdůležitější množství odsátého vzduchu. Prověřte si, kolik vzduchu dokáže odsát za minutu, případně si tento údaj zjistěte v m3 / hod., abyste mohli porovnávat jednotlivé modely.

V místnosti s výměrou 13 m2 je potřebný výkon kolem 80 m3 / hod. Ventilátor by měl tedy za hodinu odsát 5-6 krát objem místnosti. V takovém případě budete mít jistotu, že se místnost během 10-15 minut odvětrá.

 

2. Hlučnost ventilátoru

Neméně důležitým parametrem je i hlučnost větráku. Nikdo nechce poslouchat otravné vrčení několikrát denně. Porovnávejte tedy hlučnost ventilátorů v decibelech. Optimum je hlučnost okolo 30dB. Velmi tiché větráky mají hlučnost na úrovni 10-23 dB a jsou vhodné na nonstop odsávání.

Zde najdete výběr nejtišších ventilátorů do koupelny >>

 

3. Vhodné ovládání

Důležité je zvolit si vhodné ovládání. Základem je manuální ovládání, které je nejčastěji spojené s vypínačem na osvětlení. V tomto případě vybírejte ventilátor s časovačem, jinak se po zhasnutí světla vypne i ventilátor a vlhkost ani pachy se tak neodvětrají. Případně budete muset pár minut počkat, než se místnost odvětrá, a přijít zhasnout světlo a vypnout ventilátor.

zehnder silnet LT stropny ventilator do kupelne foto 2

Další, praktičtější možností je ventilátor s čidlem vlhkosti. Nastavíte si vlhkost v rozmezí 60-90%, a ventilátor bude odsávat, až dokud vlhkost neklesne pod 60%. Pokud chcete ventilátor ke sprchovému koutu, nejlepší je stropní ventilátor s časovačem a osvětlením.

Abyste to měli ještě o něco snadnější, vybrali jsme pro vás několik konkrétních produktů různých provedení, najdete je kliknutím sem >>.

 

V případě, že potřebujete poradit nebo máte otázky ohledně ventilátoru do koupelny, napište nám do chatovacího okna vespod stránky.