Vany - jak si správně vybrat?

Jak vybrat vanu?

Při zařizování nebo rekonstrukci koupelny stojíte před náročným úkolem - vybrat nejvhodnější vanu. 

Vzhledem k obrovské nabídce materiálů, tvarů, velikostí a výrobců se zdá prakticky nemožné vybrat si jen jednu, a ještě k tomu tu správnou. 

Abychom vám tento výběr co nejvíce usnadnili, přinášíme vám několik užitečných tipů.

  

Jak vybrat správný rozměr vany?

Změřte se! Délka vany by měla být stejná jako vaše výška od paty po ramena. Šířka vany by měla být taková, abyste si mohli opřít obě nohy o stěny vany. Je to pohodlné a vyhnete se bolesti kyčlí.

  

Jak vybrat tvar vany?

rohova vana duravit na blog low

Pokud máte malou koupelnu a při rozhodování se mezi vanou a sprchovým koutem vyhrála vana, potom zvolte jednoduchou obdélníkovou. K obdélníkové vaně najdete bez problémů i zástěnu. 

 

Pokud máte koupelnu velkorysých rozměrů a rádi byste i větší vanu, klidně si kupte i rohovou. Myslete ale na to, že ji budete muset mýt a přitom vejít do vany, protože jinak to nepůjde. 

 

Jak vybrat materiál vany?

Vany se vyrábějí z akrylátu, plechu, oceli, litého mramoru a quarylové vany Villeroy & Boch. Každý materiál má něco do sebe, a proto je nutné každému z nich věnovat pár řádků. 

 

Akrylátové vany

Vany z akrylátu jsou lehké, dá se do nich jednoduše zabudovat vířivý systém a problémem není ani dodatečně namontované příslušenství jako madlo, opěrka hlavy a podobně. Přímo do vany lze osadit i baterie. 

akrylatova vana teiko na blog low

Při výběru je ale třeba dbát na kvalitu, všímejte si, zda je vana na pohled hladká. Akrylát ze zadní strany by měl být ucelený a neměla by nikde trčet ostrá vlákna. Některá levná vlákna bývají tak tenká, že při pohledu do světla vana prosvítá, a to určitě není znakem kvality. Tyto vany nejsou dost pevné, mohou praskat a nesedí podél stěny. V takovém případě je nutné použít vanové lišty, tmely a silikony, čímž se původně levná vana prodraží.

Pokud chcete kvalitní akrylátovou vanu vyberte si takovou, která je vyztužená sklolaminátem a klidně i v několika vrstvách. Objednat si můžete i vanu s ocelovou konstrukcí pro ještě vyšší pevnost a vyztužení okrajů. Kvalitní povrchová úprava ze 100% akrylátu lze opravit, resp. přebrousit a vyleštit. Vana, jejímž základem je obyčejný ABS plast a sanitární akrylát je pouze v tenké vrstvě nanesený na povrchu se opravovat nedá. Přebroušením se odstraní vrstva akrylátu a místo zůstane matné.

K nejlepším výrobcem akrylátových van patří české značky Santech a Teiko, ale vyplatí se prozkoumat i nabídku značek Gustavsber či Duravit.

  

Smaltované vany

Smaltovaná vana může ve vás vyvolat vzpomínky na dětství, protože tento materiál má nejdelší historii a určitě jste se v takové vaně koupali například u prarodičů. A možná ji máte doma a usilovně přemýšlíte, zda ji nevyměnit za novější model z jiného materiálu. 

Pokud jste slyšeli, že voda ve smaltované vaně dříve vychladne, zapomeňte na to. Je to jen mýtus. Nejvíce tepla uniká hladinou vody, takže rozdíl mezi akrylátovou a smaltovanou vanou v tomto směru nehledejte. Když už, tak smaltovaná vana je v mírné výhodě, protože se ohřeje celá a části, které nejsou pod vodou, jsou příjemně teplé. 

smaltovana vana bette na blog low

Kvalitní smaltované vany mají nejčastěji tloušťku asi 3,5 mm a jejich záruční doba může být prodloužena na 30 let. Výhodou smaltu je i to, že je méně náchylný na škrábance než akrylát a když už dojde k poškození, lze ho snadno opravit. Určitě oceníte i jeho odolnost vůči barvě na vlasy, která může na akrylátové vaně zanechat trvalé následky. Navíc není choulostivý na čisticí prostředky a můžete ji mýt jakýmkoli přípravkem, samozřejmě kromě kyselin a chemikálií, které nepatří do koupelny. 

Některé značky nabízejí i vany s povrchovou úpravou, která se snadno udržuje, a nepotřebujete tak žádné čisticí přípravky. K čištění vám postačí pouze hadřík nebo houba. Malou nevýhodou této úpravy je, že může být klouzavější. 

Pokud jste rozhodnuti, že smaltovaná vana je pro vás tou pravou, určitě si prohlédněte nabídku značek Bette a Kaldewei. Tyto značky totiž patří ke špičkám a vyrábějí ekonomické série, ale i luxusnější verze z titanové glazované oceli nebo volně stojící vany vyrobené z jednoho kusu. Můžete tak mít vanu za 3000 Kč, ale i za 100 000 Kč.

  

Vany z litého mramoru

Tento materiál se často využívá na výrobu vaniček do sprchového koutu, nábytkových umyvadel a designérských, převážně volně stojících van. Pokud chcete vanu z litého mramoru, vyberte si opravdu kvalitního výrobce. Tento materiál je háklivý na poškození a poškrábání, používat byste neměli silné čisticí prostředky a barvu na vlasy si v takové vaně, sprše či umyvadle určitě nesmývejte. 

Vany z litého mramoru se vyrábějí odléváním ve formách a směs tvoří nejčastěji syntetická pryskyřice s drceným dolomitem. Tento způsob umožňuje vytvořit prakticky jakýkoliv tvar a velikost vany, jejíž tloušťka bývá 2 - 2,5 cm.

Existují i výrobci, kteří používají speciální povrchový nástřik odolnější vůči poškrábání. Vytvoří se tak dokonale hladký a lesklý povrch, na kterém se neusazují nečistoty. Mramorové vany jsou těžké a odolnější než keramické. Volně stojící designérské vany budou skutečnou ozdobou koupelny a uspokojí i náročné zákazníky. 

 

Quarylové vany Villeroy & Boch

Quaryl je nejdokonalejší, teplý a neklouzavý litý materiál pro vany a vaničky. Má zvýšenou odolnost vůči poškrábání. Quaryl je vyroben z 60% drceného křemene a zbytku akrylátové pryskyřice. Má tvrdost 7 (litý mramor má tvrdost 3-4). 

Quarylové vany jsou 10-15x masivnější a hrubší než běžné tenké akrylátové vany. Na druhou stranu cena akrylátových a qaurylových van se také nedá srovnávat. 

 

Vířivé vany

viriva vana duravit na blog low

Při vířivých vanách je důležité vědět, že se skládají z množství komponentů. Ty může výrobce koupit od renomovaných značek jako je například Koller, nebo je objednat levně z Číny. Koupit levnou vířivku, která funguje stejně jako ta dražší, je fajn, ale pouze na chvíli. Pak se začne projevovat tajemství nízké ceny a na řadu přichází servisní technik, který vám může vyměnit poškozené nebo nefunkční součástky za nové a kvalitní. Jenže cena za takový zákrok a materiál může být stejná jako cena vany. A podezřele levná vířivá vana pravděpodobně nebude vyrobena z akrylátu, maximálně bude mít pouze povrchovou akrylátovou vrstvu.

Při vířivých vanách je tedy velmi důležité vybrat si kvalitního výrobce, který se zabývá výrobou van z vámi preferovaného materiálu. Nechte si udělat cenu vířivého systému, který bude vyhovovat vašim požadavkům. Pokud bude cena nad vaše možnosti, můžete si koupit holou vanu s možností montáže vířivého systému s bočním a předním akrylátovým obkladem, abyste nemuseli zdít. Vířivý systém si pak můžete dát namontovat dodatečně. Je třeba ale myslet na to, že vanu bude nutné dopravit k výrobci, který systém namontuje a vanu vám pošle zpět. 

Další možností je koupit si kvalitní, klasickou vanu bez bublinek a za ušetřené peníze si užít víkend ve wellness centru.

  

Vanové napouštěcí systémy

Vanu lze napouštět nástěnnou, stojánkovou nebo podomítkovou baterií. Při klasické nástěnné baterii si dejte pozor, aby byla délka výpustného ramínka dostatečná a voda tekla rovnou do vany, ne po jejích stěnách nebo okrajích. Stojánkové baterie jsou umístěny přímo na vaně a mohou být jednoduché s ruční sprchou nebo víceotvorové, kdy hadici a ruční sprchu zasunete do útrob vany. Poslední variantou je podomítková baterie, která vypadá velmi elegantně a je vhodné napojit ji na napouštění přes přepad sifonu.

V případě, že jste nenašli všechny odpovědi na vaše otázky nebo byste se chtěli poradit při výběru vany či koupelny, klikněte na tlačítko níže a využijte nezávaznou konzultaci.