6 nejčastějších problémů s vodou ve vířivce

Čistá a hlavně zdravá voda ve vířivce není jen tak. Bez její patřičné úpravy se bohužel neobejdete. Podívejte se na 6 problémů s vodou, se kterými se majitelé vířivek nejčastěji potýkají.

1. Vířivka je používaná často a je v ní málo vody Vířivky mívají nejčastěji objem 1 000-2 000 litrů vody a nejčastěji jsou používány 3 až 4 lidmi. V klasickém bazénu 8 × 4 × 1,6 metrů by to odpovídalo 250 lidem! Dokážete si představit, že byste se v něčem takovém pohodlně koupali?

uprava-vody-ve-virivce2. Voda ve vířivce je příliš teplá Při koupání ve vodě teplejší než 37 °C dochází k přemnožení některých bakterií, které se ve vodě velmi rychle množí. Svou populaci jsou schopné znásobit co 20 minut, takže za 8 hodin jich je ve vířivce 16 miliónů! Při teplé koupeli se nám navíc otevírají póry a více se potíme. Vyprodukujeme v průměru 0,5 litru potu.

3. Silné proudění vody způsobené masážními tryskami Při masáži ve vířivce je stimulován náš podkožní lymfatický systém, což způsobuje detoxikaci kůže. Póry se otevřou a toxiny se vyplaví do vody, stejně jako mastnota z kůže, kožní bakterie, částečky odumřelé kůže či zbytky po kosmetických přípravcích.

4. Změna vody v důsledku chemických přípravků Ve vodě ve vířivce dochází k uvolňování oxidu uhličitý, čímž se zvyšuje pH vody. Při smíchání kyslíku s vodou má navíc většina používaných dezinfekčních prostředků tendence se rychleji rozpouštět. V důsledku ztvrdnutí iontů se navíc mění složení a může docházet k vytvoření vápenatých usazenin.

5. Bakterie a nečistoty v potrubí vířivky Vaše vířivka může být složena z až 50 metrů potrubí. Uvnitř trubek na vodu se nachází nespočet bakterií, které zde vytvářejí biofilm. Ten je velmi náročné odstranit, protože chlorová dezinfekce na něj nepůsobí a mechanické odstranění znesnadňuje zhoršená dostupnost těchto míst.

6. Nedostatečný filtrační systém Filtrační systém je zejména v nekvalitních levných vířivkách často nedostačující. Během příliš krátkých filtračních cyklů se nedokáží vyčistit všechny nečistoty. Ty tedy nadále zůstávají ve vodě ve vířivce a zbavíte se jich pouze s použitích dezinfekčních přípravků.