Sprchový kout - jak si správně vybrat?

Jak vybrat sprchový kout?

Pokud jste se rozhodli, že do vaší koupelny chcete sprchový kout, první náročnou volbu máte za sebou. 

Ale na trhu najdete obrovskou nabídku nejrůznějších sprchových koutů, a tak jste stále jen na začátku. Vybrat si správně nemusí být až taková věda. 

Stačí, když se bude držet našich dobře míněných rad.

  

4 důvody, proč je sprchový kout lepší než vana

bezbarierovy sprchovy kut low_1

1. Snadná údržba - nejlépe se udržují skla s povrchovou úpravou, pokud ji nemáte, stačí vám speciální přípravek, který funguje jako ochranná vrstva proti vodnímu kameni. Takový přípravek vás bude stát cca 30-50 €, ale vyzkoušet můžete i tekuté stěrače na autoskla, které jsou levnější a splní účel. 

2. Šetříte vodu - ve sprše trávíme většinou méně času a spotřebujeme méně vody, než když si napustíme vanu. Jsou samozřejmě i takoví, kteří tráví pod sprchou celou věčnost a spíše prodělají, než ušetří. 

3. Bezbariérový vstup – je třeba myslet i na budoucnost a za 15-20 let už možná budete mít problém dostat se do vany nebo vaničky sprchového koutu. Nabízí se ale možnost udělat si při rekonstrukci bezbariérový kout a máte po starostech. 

4. Jednoduchá výroba na míru - vyrobit sprchový kout na míru není nic složitého. Pokud potřebujete nestandardní rozměr nebo šikminu do podkroví, nebude to problém. Spolupracujeme se slovenskými výrobci skla na míru. Stačí, když napíšete vaše požadavky do chatovacího okna vespod stránky, a my vám zpracujeme nezávaznou nabídku.

  

Oblý nebo hranatý tvar?

Oblý tvar sprchového koutu se hodí i do malých koupelen, protože si tak ušetříte pár vzácných centimetrů čtverečních. Jinak asi záleží hlavně na vašem vkusu a prostorových možnostech. 

Obdélníkový kout je ale o něco prostornější, a tak je sprchování pohodlnější a můžete si ho užívat i ve dvojici. Pokud se kout nedá umístit do rohu, můžete ho dát k rovné stěně a místo dvou skleněných částí budete mít tři.

  

Způsob otevírání

Pokud jde o způsoby otevírání, rozlišujeme otočné a posuvné.

Otvírací sprchové kouty se snadněji udržují, protože v podstatě jde jen o sklo a panty. Panty jsou často na skle lepené tak, že na vnitřní straně je pouze sklo. Údržba je tedy velmi jednoduchá, hlavně, pokud si pořídíte stěrku na sklo. Výhodou je i to, že otvírací dveře poskytují větší prostor pro vstup, a tak přes dveře projdou i silnější nebo svalnatější jedinci. 

odkvapova lišta low_1

Málokterý otvírací kout má ale okapovou lištu na dveřích, takže ta pak končí na podlaze, což určitě není nic příjemného. Jsou ale také výrobci, kteří tyto lišty mají, a dokonce k nim patří i slovenští výrobci. Pokud byste takový sprchový kout chtěli, kontaktujte nás.

Posuvné sprchové kouty jsou skvělou volbou do bytového jádra, ale obecně jsou posuvné kouty vyhledávanější jako otvírací. Nejčastějším problémem posuvných koutů je rezivění koleček a následné zasekávání se. Vzhledem k tomu, že jsou prakticky denně v kontaktu s vodou, je to logické. 

Nemusíte se ale kvůli tomu obávat koupě sprchového koutu s kolečky. Stačí, když je jednou za čas (cca 2 krát ročně) namažete. Sanitární mazivo>> stojí okolo 200 Kč a použít byste ho měli hned po namontování koutu. Řešením jsou i náhradní pojezdová kolečka, která jednoduše vyměníte a máte klid i několik let. 

Pokud se vám to stále nezamlouvá, vyrábějí se i sprchové kouty, které mají kolečka pouze v horní části, a ty jsou v kontaktu s vodou jen minimálně.

 

Design sprchového koutu

Rámové nebo bezrámové sprchové kouty? Největší rozdíl je v ceně. Rámové sprchové kouty jsou o něco levnější. A nyní k detailům. 

bezramovovy sprchovy kut low

Rámové sprchové kouty poskytují velký výběr barev profilů (bílé, chromové, lesklé, matné, ...) a výhodou je také možnost montáže na křivou stěnu, která se vyskytuje často, a to nejen v koupelnách. Nástěnné profily zvládají odchylky +/- 2 cm, a tak pro ně křivá stěna není problém. Problémem je ale spodní lišta, kterou mají některé modely, protože se obtížně čistí a udržuje. 

Bezrámové sprchové kouty mají čisté linie, snadnou údržbu a nadčasový design. Nevýhodou je nutnost zaměření otvoru a výroba na míru, což je časově náročnější. Při rekonstrukci koupelny je třeba vždy počítat s časovou rezervou, i když si neobjednáváte zařízení na míru. 

Samostatnou kategorií jsou sprchové zástěny, kterým se budeme věnovat pouze stručně. Jde o poměrně levné, bezbariérové řešení s jednoduchým designem a ještě jednodušší údržbou. Pod stropní sprchou můžete relaxovat a představovat si sami sebe někde v exotické zemi pod vodopády. Očistíte nejen tělo, ale i mysl, a odbouráte stres. Pokud byste rádi nějakou specialitu, neváhejte nás kontaktovat, určitě vám poradíme.

  

Materiály sprchových koutů

Při profilech se používá převážně hliník, na který se nanáší barva. Jako výplň rámů se používá buď sklo, nebo plast. Plast se ale využívá převážně ve veřejných prostorách kvůli nižší ceně. Domů si kupujeme hlavně skleněné výplně. Ty jsou vyrobeny z bezpečnostního skla, protože bezpečnost je na prvním místě. Tento materiál je odolnější, pevnější a lépe se udržuje. Navíc máte možnost vybrat si i povrchovou úpravu pro snadnou údržbu nebo dekorované sklo.

  

Povrchová úprava skla

povrchova, antikalova uprava skla low

Povrchová úprava skla je dočasná záležitost.

 

Používáním a čištěním chemickými prostředky se časem ztratí.

 

Je třeba si promyslet a spočítat, zda se vyplatí investovat do skla s povrchovou úpravou nebo si dodatečně pořídit přípravek proti vodnímu kameni>>.

 

Tento přípravek se dá použít i na používaný kout. Nejprve ale musíte sklo perfektně vyčistit a potom nanést přípravek proti vodnímu kameni.

  

Cena sprchového koutu

Jak již jistě tušíte, univerzální odpověď neexistuje. Sprchový kout může stát 10 000 Kč, ale i 100 000 Kč. Vše záleží na vašich finančních a prostorových možnostech a nárocích. Výrobců materiálů a druhů je opravdu hodně. Pokud potřebujete radu, napište nám do chatovacího okna vespod stránky a pomůžeme vám vybrat vhodný výrobek.

 

Náhradní díly

Velká výhoda sprchových koutů je i ta, že nepotřebují téměř žádné náhradní díly, pokud tedy nešťastnou náhodou nerozbijete sklo.  Nejčastěji se po letech mění těsnění a pojazdové kolečka. Ty však lehce vysunete ze skla a nasunete nové.

 

Prohlédněte si TOP modely ověřených značek sprchových koutů zde>>