Jak vybrat obklady a dlažby do koupelny?

Výber vhodných obkladů nebo dlažby do koupelny většina z nás absolvuje několikrát za život. Váš výběr ovlivní celkový dojem a pocit z prostoru, kde bude dlažba umístěna. Je tedy důležité zvolit si dlažbu či obklad, který vaší koupelně bude sedět.

  

Základní pravidla pro výběr obkladu a dlažby do interiéru

1. nejprve vyberte barvu, která je pro danou místnost nejvhodnější 

2. vzory a ceny obkladů se mění v závislosti na poptávce, kvalita zůstává stejná 

3. nejdražší dlažba nemusí být ta nejkvalitnější 

4. výhodou je znát parametry, které musí obklad a dlažba splňovat 

5. pokud znáte parametry a máte vybranou barvu, pak už hledejte dlažby a obklady, které jsou pro vás cenově dostupné 

6. při interiérových dlažbách myslete i na otěruvzdornost a protiskluzové úpravy

 

Otěruvzdornost dlažby

obklady a dlazby 2 newOtěruvzdornost dlažby byste měli volit podle toho, kolik osob bude denně po dlažbě procházet a podle předpokládaného znečištění dlažby. Doma v obývacím pokoji nebo v ložnici nepotřebujete vysoce odolnou dlažbu, po které chodíme například v nákupních centrech. 

Otěruvzdornost se označuje na stupni PEI 1-5. Čím vyšší stupeň, tím větší odolnost. Dlažba s odolností PEI 5 je určena pro vysoce namáhané prostory jako jsou restaurace, kavárny, schodiště, nákupní centra a podobně. 

Dlažba s označením PEI 1 je vhodná do bytů a do prostorů, kde není předpoklad poškrábání kamínky a podobně. Ideální je tedy do místností jako je ložnice, obývací pokoj, dětský pokoj, kam chodíte bosí nebo v měkké obuvi. V případě pracoven nebo dětských pokojů doporučujeme pod kancelářskou židli použít podložku, aby kolečka nepoškodila dlažbu. 

Pokud toužíte po lesklé černé dlažbě, vyberte si dlažbu s co nejvyšší odolností, protože na ní jsou vidět škrábance mnohem více než na jiných dlažbách. 

Myslete na to, že výměna opotřebované dlažby po 2-3 letech může být podstatně nákladnější než hned napoprvé vybrat dlažbu s vyšší odolností. Platí to hlavně při namáhaných prostorách vašeho bytu, firmy či restaurace.

  

Protiskluznost dlažby

obklady a dlazby 5 newProtiskluznost vyjadřuje schopnost povrchu dlažby zamezit uklouznutí. Existuje norma, která předepisuje koeficient tření pro různé typy podlah, a výrobci by tuto normu měli dodržovat. 

ři leštěných dlažbách je třeba brát v úvahu jejich kluzkost a viditelné nečistoty a prach, které se na nich usazují. Na leštěných dlažbách se protiskluznost netestuje, takže číslo protiskluzu byste na nich hledali marně. Na dlažbách se strukturou připomínající přírodní kámen nebo dlažbách v zemitých barvách se střídajícími se odstíny nejsou nečistoty tak viditelné.  

U všech dlažeb, kromě leštěných, je protiskluz označen jako R 9-13. Čím vyšší číslo, tím těžší je na dlažbě uklouznout.

1. R 9 je dlažba vhodná do většiny vnitřních prostor,

2. R 10 do kuchyní, koupelen či skladů,

3. R 11 je vhodná do často mokrých prostorů - vchody, venkovní schodiště, terasy,

4. R 12 se používá v závodních kuchyních, výrobních závodech a na terasách,

5. R 13 je vhodná do prostor, kde je dlažba často mokrá a mastná 

Pokud chcete ucelený a jednotný interiér, můžete volit i kombinaci matné a lesklé dlažby. Výrobci nabízejí dlažby s více povrchovými úpravami v různých formátech. Můžete tedy zkombinovat velkoformátovou lesklou dlažbu v obývacím pokoji s matnou dlažbou na chodbě nebo v kuchyni. Můžete dokonce zvolit i vyšší stupeň protiskluzu, přičemž struktura dlažby bude stejná.

  

Mrazuvzdornost dlažby

Mrazuvzdornost souvisí s nasákavostí dlažby. Čím méně vody do sebe dlažba dokáže nasáknout, tím těžší je, aby popraskala, a také má vyšší mrazuvzdornost. V praxi to znamená, že vnitřní dlažba není vhodná do exteriéru, ale venkovní dlažba může být použita i v interiéru. 

Mrazuvzdornost se zjišťuje zmrazením a následným rozmrazením dlažby. Obklad nebo dlažba se alespoň 100krát zamrazí na -5 °C a rozmrazí na 5 °C. V katalozích bývá při mrazuvzdorných dlažbách piktogram sněhové vločky. 

Kromě kvality dlažby je důležitá i úprava podkladu, použitá lepidla a spárovací hmoty, které mají zabránit vniknutí vody pod dlažbu. V takovém případě by i kvalitní dlažba popraskala.

  

Křivost, kalibrace, rektifikace obkladů a dlažeb

dlažba 2 newKdyž kupujete dlažbu, kupujete si přírodní materiál. Na tento fakt mnoho lidí zapomíná nebo si ho neuvědomuje. Přírodní materiál je totiž nedokonalý, a to při dlažbách znamená, že není úplně rovný a ani rozměr není u každého kusu stejný. 

Aby byly jednotlivé kusy dlažby v balení podle možnosti stejné, používá se třídění nazývané kalibrace. Kalibr je vyjádřením přesného rozměru. Kalibr 0 znamená, že v balení dlažeb s rozměry 33,3 x 33,3 cm budou jednotlivé kusy o rozměrech 332,2-333 mm. Kalibr 1 bude mít dlažbu s rozměry 331,4-333 mm. 

Jediný způsob jak dosáhnout toho, aby byly všechny kusy rozměrově přesné, je rektifikace. Jde o dodatečnou úpravu dlaždic po vypálení, kdy jsou dlaždice zabroušené na přesný rozměr. Zákazníci se někdy domnívají, že rektifikované dlažby se ukládají bez spár jedna o druhou. Ukládání bez spár ale není možné. U všech dlažeb musí být zachována spára alespoň 1 mm.

 

Glazované dlažby

obklady a dlazby 4 new 2Glazované dlažby jsou dlažby, jejichž povrch je upraven natíráním glazury nebo digitálním tiskem. Na povrch dlaždice je jakoby nalité sklo s obsahem barvy a lesku. Přidává se i materiál, který způsobuje tvrdost a odolnost dlažby a zabrání nasákavosti. Když se na klasický obklad podíváte z boku, uvidíte základ - střep a vrchní glazuru. 

Glazované dlažby patří k nejprodávanějším a rozlišujeme jednou a dvakrát spékané. Jedenkrát spékané jsou takové, na jejichž surový povrch se nanese glazura a následně se vypalují při teplotě cca 1200 °C. Dvakrát spekané se vyrábějí tak, že se surový materiál vypálí při teplotě 1200 °C bez glazury. Následně se nanese vrstva glazury, která se zapeče při teplotě kolem 800 °C. Tato glazura může mít různé povrchové úpravy a dá se s nimi docílit rozdílná kvalita i design obkládaček. Mezi glazovanými dlaždicemi tak mohou být velké cenové rozdíly.

 

Neglazované dlažby

Neglazované dlažby jsou tvořeny jedním materiálem a jejich povrch nemůže být pokryt žádnými vzory ani obrázky. Tyto dlažby jsou vyráběny přírodně a bez úprav, takže každá dlaždice je trochu jiná. Neglazované dlaždice se po výrobě třídí do 7 odstínů, aby se nestalo, že každý metr čtvereční vaší dlažby bude jiný. 

Základní odstín se označuje S nebo B0, bledší odstíny A1, A2, A3, tmavší B1, B2, B3. Tyto údaje naleznete na baleních neglazovaných dlažeb. Nezapomeňte si tak zkontrolovat každé balení, abyste měli všechny odstíny stejné.

  

Gresové dlažby

obklady a dlazby 3 new 2Při gresových dlažbách může nastat problém s dodatečnou koupí nebo doobjednáním. Gres se totiž netřídí, jen se po každé výrobě označuje novým číslem. Označování je podobné jako u neglazovaných dlažeb. První série se označuje S nebo B0, bledší dlažby A1, A2, A3 a tmavší odstíny B1, B2, B3 až do nekonečna. Je pravděpodobné, že B12 bude stejné jako B45 a podobně. 

Gres se označuje také jako spékané dlažby, protože se vypaluje při teplotách kolem 1300 °C a vyniká vysokou tvrdostí a nízkou nasákavostí. Tyto dlaždice se neglazují, ale pro docílení lesku se leští pomocí přísad nasypaných na povrch dlaždice při leštění. Dá se tak docílit vzhled podobný mramoru. 

Věříme, že odpovědi na nejdůležitější otázky při výběru dlažby a obkladu máte zodpovězeny. V případě, že máte další otázky nebo byste se potřebovali poradit, napište nám do chatovacího okna vespod stránky.