Víte, jaké existují možnosti ohřevu vody?

Přijít do koupelny, vlézt si do sprchy nebo vany a otočit kohoutkem - teplá voda vyvolává v našem těle hřejivý pocit a konečně se po dlouhém pracovním dni můžete dostatečně uvolnit. Aby vám ale tekla teplá voda, musí se nejprve někde ohřívat a to je věc, kterou si v každodenním životě skoro neuvědomujeme. 

 

Způsobů pro ohřev vody existuje mnoho. Víte, jaké možnosti máte a jaké jsou jejich výhody? Někdy stojí za to, se nad takovými věcmi zamyslet - můžete díky nim například i ušetřit finance ve vaší domácnosti. 

ohrivace vody

Běžné ohřívače vody

Největší klasikou mezi ohřívači vody z hlediska zdroje využívané energie pro ohřev jsou v dnešní době ohřívače plynové a elektrické. 

 

Konstrukce ohřívačů vody 

Než vám představíme plynové a elektrické ohřívače, podívejme se nejprve na jejich konstrukce a principy fungování. Na trhu naleznete průtočné a zásobníkové ohřívače vody. 

Průtočné ohřívače vody 

Pokud si pořídíte průtočné ohřívače vody, ať už elektrické nebo plynové, počítejte s tím, že jsou mnohem menší svým objemem oproti těm zásobníkovým. Nejčastěji se používají k místnímu ohřevu, umísťují se nad zařizovací systém, ale mohou také sloužit k ohřevu vody v celém bytě. 

Tyto ohřívače vody fungují, jak už název napovídá, na principu průtoku, voda protéká přes výměník tepla v ohřívači a okamžitě se ohřívá. Tato ohřátá voda se potom ihned spotřebovává. 

Zásobníkové ohřívače vody 

Zásobníkové neboli akumulační ohřívače vody, ohřívají vodu v zásobníku - doba, za kterou se voda ohřeje se různí podle množství ohřívané vody, technických vlastnostech plochy výměníku, požadované teplotě vody a dalších faktorech. 

Zásobníkové ohřívače vody, nejčastěji elektrické bojlery, naleznete v rodinných domech, bytech i menších i větších firmách. Jejich objem je většinou větší než u průtočných ohřívačů, rozlišovat můžete mezi ohřívači závěsnými nebo stacionárními. 

Dále podle principu fungování můžete rozlišovat také mezi přímými a nepřímými ohřívači vody. Zatímco přímé ohřívače ohřívají vodu směšováním horké a studené vody na požadovanou teplotu, nepřímé ohřívají vodu ve výměníku tepla. V domácnostech se však používají pouze nepřímé ohřívače, u kterých je zajištěna požadovaná kvalita vody. 

 

Plynové ohřívače vody 

Plynové ohřívače vody, jak už název napovídá, fungují na principu plynu. Právě zemní plyn ohřívá vodu, která nám potom teče z kohoutku. Rozlišovat u plynových ohřívačů vody musíte mezi průtočnými a zásobníkovými. Je mezi nimi totiž značný rozdíl. 

V čem konkrétně? Jako úplný amatér nejvíce pocítíte změnu v rychlosti ohřevu - zatímco ohřát vodu v průtočném plynovém ohřívači trvá asi stejně dlouho jako lusknout prsty, voda v zásobníkovém ohřívači se ohřívá i desítky minut. Rozdíly jsou také v příkonu, spotřebě zemního plynu a objemu ohřívané vody. 

 

Elektrické ohřívače vody 

Elektrické ohřívače vody ohřívají vodu díky elektrické energii. Dnes se v českých domácnostech objevují elektrické ohřívače, ať už bojlery nebo průtočné, nejčastěji. A jak už možná tušíte, zdražování cen energií se tak podepíše i na rozpočtu.

I tak mají elektrické ohřívače vody nespornou řadu výhod, pro které se je vyplatí v domácnosti mít. Mezi tyto výhody patří:

  • snadná montáž elektrických ohřívačů vody 
  • snadná dostupnost elektřiny 
  • velká zásoba teplé vody v elektrickém bojleru 
  • malý nárok na jističe 
  • při ohřevu nevznikají nebezpečné spaliny 

a další 

 

Méně časté ohřívače vody 

V domácnostech můžete i dnes nalézt ohřívače vody, které už jsou spíše zastaralé nebo obecně méně využívané. Jedná se především o ohřívače vody na tuhá paliva. Tuhými palivy mohou být například dřevo, dřevěné brikety, uhlí a další. 

Pozor! V případě ohřevu vody tuhými palivy dejte pozor na to, abyste vždy využívali paliva předepsaná výrobcem. 

Mezi ohřívače vody fungující na principu tuhých paliv patří například: 

  • kotlové soupravy
  • krbová kamna s výměníkem tepla 
  • krbové vložky 
  • lázeňská kamna 

a další 

ohrivac vody

 

Ohřívače vody a obnovitelné zdroje energie 

Věděli jste, že pro ohřev vody můžete využít i obnovitelné zdroje energie? Tato možnost na trhu sice není úplnou novinkou, některé alternativnější možnosti ohřevu vody jste mohli do domácností instalovat už před 20 lety, ale až teď, v 21. století, zažívají alternativní ohřevy vody prostřednictvím obnovitelných zdrojů energie velký boom. A to nejen ve světě ohřevu vody, ale také celkové výrobě tepelné energie pro domácnost. 

Příprava teplé vody pomocí obnovitelných zdrojů energie přináší mnoho výhod - je v mnoha ohledech úspornější a ekologičtější, a to jsou důvody, proč byste instalaci těchto systémů do domácnosti měli zvážit. 

 

Tepelná čerpadla 

Tepelná čerpadla jsou první alternativnější možností ohřevu vody, o které jste už jistě slyšeli. Co to je tepelné čerpadlo a jak může ohřívat vodu? To se dozvíte, když budete pokračovat ve čtení tohoto článku. 

Princip fungování tepelného čerpadla 

Tepelné čerpadlo funguje tak, že odebírá teplo z okolního prostředí, ze země, vzduchu nebo vody, záleží na jeho umístění, a převádí toto teplo na vyšší teplotní hladinu, kterou už můžete využívat pro vytápění svého domu i ohřev vody. 

K převodu tepla na vyšší teplotní hladinu dochází díky stlačování par v kompresoru. Tepelné čerpadlo má výhodu v tom, že tepla v okolním prostředí je v podstatě neomezené množství, tepelné čerpadlo si totiž dokáže poradit i s venkovní teplotou -20 °C. Sice je teplo z takto nízkých teplot méně efektivní, ale pořád dostačující. Čím menší je však rozdíl mezi teplotou prostředí a teplotou, kterou chcete získat, tím levnější je topení tepelným čerpadlem. 

Tepelná čerpadla a ohřev vody 

Tepelné čerpadlo pro ohřev vody se skládá z několika částí - výparníku, kompresoru, kondenzátoru a zásobníku teplé vody. Teplo z okolního prostředí je vedeno do výparníku, kde se teplo ohřívá a mění na páru. 

Aby se voda ohřála, probíhá dále proces stlačování, pára je vedena do kompresoru a tam je stlačována, dokud se neohřeje na požadovanou teplotu. Ohřátá pára se potom přenáší do zásobníku teplé vody, kde kondenzuje.

Druhy tepelných čerpadel 

Vybírat můžete z více druhů tepelných čerpadel, podle toho, z jakého prostředí čerpadlo odebírá teplo. Existují tepelná čerpadla: 

 

  • odebírající teplo ze země 
  • odebírající teplo ze vzduchu  
  • odebírající teplo z vody 

 

ohrivac vody do koupelny

 

Fototermický ohřev vody 

Další možností je ohřev vody prostřednictvím slunečního záření. S touto možností ohřevu se setkáváme stále častěji. Fototermický ohřev vody je možný díky solárním panelům. 

Pokud chcete k ohřevu vody využívat fototermiky, budete potřebovat zapojení solárních tepelných panelů, čerpadlové skupiny a zásobníkové nádrže do jednoho celku. 

Tip: Víte jaký je rozdíl mezi monokrystalickými a polykrystalickými solárními panely? 

V solárních panelech se potom ohřívá působením slunečního záření kapalina, která předává teplo přes výměník tepla vodě v zásobníku. 

Nevýhodou tohoto systému zůstává to, že výkon tohoto systému závisí na množství sluneční energie. Zatímco v letních měsících budete mít dostatek teplé vody pro celou domácnost, v zimních měsících bude účinnost této sestavy malá a jen ztěží pokryje vaše potřeby. 

 

Fotovoltaický ohřev vody 

Další možností, kterou lze pro přípravu teplé vody využít je fotovoltaický systém. Ten je v mnohém, co se týče fungování, podobný fototermickému ohřevu vody. Místo solárních panelů se však jako vstupní jednotka slunečního záření využívají fotovoltaické panely. 

Ohřev vody však není jedinou možností, jak lze využít fotovoltaiku v domácnosti. Stejně jako jiné možnosti může fotovoltaický systém účinně sloužit i k vytápění vnitřních prostor domácnosti. 

Ve fotovoltaických panelech se přeměňuje sluneční záření na elektrickou energii, která následně ohřívá vodu v zásobníku. Podobný problém s ohříváním v zimě má stejně jako ten fototermický ohřev i fotovoltaický. V zimních měsících je proto voda často ohřívána také topným tělesem zapojeným do standardní elektrické sítě. 

V případě fotovoltaického ohřevu můžete volit mezi ohřevem se sledovačem maximálního výkonu nebo bez něj. 

fotovoltaika kouplena

 

Dotace na tepelné čerpadlo

Chtěli byste si do domácnosti pořídit tepelné čerpadlo, ale trápíte se nad jeho cenou? Díky programu Nová zelený úsporám máte možnost získat dotaci na solární panely, sluneční kolektory i na samotné tepelné čerpadlo.

Výše dotace se liší podle druhu tepelného čerpadla a současně i druhu stavby, pro kterou chcete tepelné čerpadlo pořídit. Nejvyšší dosažitelná výše podpory je 100 tis. korun.

Z programu Zelená domácnostem ale můžete financovat pořízení i jiných zařízení šetrnějších k přírodě. Jedná se například o již zmíněné dotace na získání fotovoltaiky nebo kotle na biomasu či nové zateplení.

Věděli jste, že na pořízení tepelného čerpadla můžete kromě Nové zelené úsporám využít i program Kotlíková dotace? Maximální možná částka, kterou lze získat, je 130 tisíc korun.

 

Na závěr

Bez teplé vody si každodenní život už ani nedokážeme představit. Naštěstí máme spoustu rozmanitých možností ohřevu vody, které nám umožňují pohodlně fungovat. Některé jsou šetrnější k životnímu prostředí, jiné nám zas ušetří nějakou tu kačku a s dalšími nemusíme čekat na teplou vodu ani 10 minut. Můžeme tak zapomenout na starosti běžného dne a užit si zasloužený relax například ve volně stojící vaně.

Každý způsob ohřevu vody má svá negativa i pozitiva. Důležité ovšem je myslet na vaše možnosti, očekávání a možná trochu na budoucnost. Někdy se totiž vyplatí si o něco připlatit.

Tak tedy mnoho štěstí při výběru.